Lodewijk Asscher doet geheimzinnig over Pietoverleg

Geen categorieokt 27 2014, 21:00
Nee, er wordt niets opgelegd, maar de vicepremier doet wel "een beroep op ieders verantwoordelijkheid om er een feest voor iedereen van te maken".
Oh, wat verschrikkelijk. Het feit dat vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) zich tegen het Sinterklaasfeest aanbemoeit met een speciaal Pietenoverleg is erg genoeg. Nu doet hij ook nog geheimzinnig over de uitkomsten van dat overleg en wil hij alleen wollige ambtenarenpraat kwijt.
In antwoorden op Kamervragen van VNL (Groep Bontes/Van Klaveren) zegt hij:

Wat er precies is besproken, is onbekend. Maar Asscher hoopt op een feest zonder "pijn" bij de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, zo blijkt uit zijn antwoorden. "Het is belangrijk dat alle partijen de kans krijgen om hun standpunt over dit onderwerp via een respectvolle dialoog uit te dragen."

Er komt dus geen wet of richtlijn, maar Asscher doet wel "een beroep op ieders verantwoordelijkheid om er een feest voor iedereen van te maken". Als de "pijn" maar weggaat bij zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Daarmee geeft hij de Zwarte Piet-haters meteen al te veel eer. Zij willen Zwarte Piet afschaffen ten koste van álles. Ze gaan zelfs tegen de zwarte knecht van Sinterklaas demonstreren tijdens de landelijke intocht in Gouda. Hoe verknipt ben je dan?
Bij de voorstanders van Zwarte Piet zit helemaal geen "pijn". Wij vinden dat Zwarte Piet moet blijven omdat Zwarte Piet onafscheidelijk is van Sinterklaas. Hij hoort bij de Sint zoals belastingverhogingen bij de PvdA horen. De aanname dat Zwarte Piet racistisch is (en iedereen die er geen problemen in ziet dus ook), is al fout. Dáár zit het grote probleem. Ongeveer 90 procent van de Nederlanders is het zat dat ze worden beschuldigd van racisme terwijl ze helemaal niet racistisch zijn.
Als de haters nu eens gezamenlijk besluiten dat ze stoppen met zeuren, dan zou er helemaal niets aan de hand zijn. Dan kan het leukste kinderfeest van het jaar het leukste kinderfeest van het jaar blijven.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten