LOLWUT? Frauke Petry kondigt daags na overwinning vertrek aan bij AfD, loopt weg bij persconferentie

LOLWUT? Frauke Petry kondigt daags na overwinning vertrek aan bij AfD, loopt weg bij persconferentie

De vrouw die bekendstond als de "leider van de gematigde vleugel van de partij" heeft er een dag na de verkiezingen geen zin meer in. Heel apart.

Frauke Petry had gisteren een bijzonder mooie en belangrijke dag. Haar Alternative für Deutschland boekte namelijk een historische verkiezingsoverwinning. Voor het eerst in tientallen jaren heeft Duitsland een rechtspopulistische partij in het parlement; een partij die ter rechterzijde van het CDU opereert.

Op Twitter was Frauke gisteren dan ook keihard feest aan het vieren. Ze leek er duidelijk zin in te hebben en was maar wat trots.

Nou, dat heeft niet lang geduurd. Vanmorgen bij de persconferentie van AfD stond Petry namelijk ineens op en kondigde ze luidkeels aan dat ze met de partij brak en geen plaats zal nemen in de fractie. Ze wordt dus politiek onafhankelijk.

Tijdens de persconferentie legde Petry uit dat ze gelooft dat ze, als ze haar conservatieve denkbeelden in de praktijk wil brengen, ze moet breken met AfD. En dus doet ze dat. Vervolgens liet ze weten voorlopig geen vragen te beantwoorden van de pers. Mevrouw wil in haar eentje door -- ze heeft genoeg voorkeursstemmen gekregen om haar zetel op te eisen, dus niemand die haar iets kan maken.

Petry was de afgelopen maanden al op een zijspoor beland bij AfD, wat dan ook de reden is dat niet iedereen even verbaasd is door deze stap. Zoals je kunt zien op de video hierboven geldt dat duidelijk niet voor haar collega's, die geschokt reageerden en haar zelfs verzochten om te blijven zitten omdat haar aankondiging ronduit onbeschoft was.

De reden dat Petry en haar partij uit elkaar gegroeid zijn? Ze wilde dat AfD mensen met extreemrechtse neigingen eruit zou zetten. Die strijd verloor ze intern, waarna ze genoegen moest nemen met een bijrol. Daar heeft ze duidelijk geen zin in, wat natuurlijk de reden is dat ze nu voor zichzelf begint.

Voor AfD is dit natuurlijk mogelijk wel degelijk een probleem: als de partij niet oppast wordt het nu niet een mix van FVD en de PVV, maar wordt het gewoon een tweede LPF. De Duitse kiezer kennende waardeert hij dat absoluut niet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties