Luchtvaartmaatschappijen vlogen massaal over oorlogsgebied Oekraïne voor MH17

Geen categorieapr 06 2015, 9:00
Er valt Malaysia Airlines dus vrij weinig te verwijten.
Of, misschien beter gezegd: als 'we' boos zijn op Malaysia Airlines moeten we andere luchtvaartmaatschappijen op precies dezelfde wijze behandelen. MA heeft namelijk gewoon pure pech gehad dat het één van haar vliegtuigen was die werd neergehaald door de door Rusland gesteunde rebellen:
In de maanden voorafgaand aan het neerhalen van vlucht MH17 blijken vliegmaatschappijen het luchtruim boven Oost-Oekraïne allerminst te hebben gemeden. Integendeel, vlak voor de ramp met het toestel van Malaysia Airlines nam het aantal vluchten boven het door oorlog verscheurde gebied juist toe.
De NOS heeft iets gedaan waar andere grote media - met honderden journalisten en tientallen redacteurs - blijkbaar geen tijd voor hadden: de gegevens van flightradar24.com geanalyseerd. Uit die gegevens blijkt dat, waar er in februari en maart nog zo'n 100 vluchten per dag boven het oorlogsgebied vlogen, dit in april gestegen was tot 155.
Ja, dat leest u goed: meer dan honderdvijftig vliegtuigen per dag.
De reden dat het aantal vluchten boven dat gebied toenam? Ze konden niet meer over de Krim vliegen omdat het luchtruim daar gesloten was, en dus weken ze uit naar het noorden, boven het oorlogsgebied. Wellicht niet verstandig, maar we moeten niet vergeten dat Malaysia Airlines en al die andere luchtvaartmaatschappijen niet wisten dat de Oekraïense 'rebellen' Russische luchtdoelraketten hadden die in staat waren om vliegtuigen op grote hoogte te raken. De Nederlandse overheid hield deze informatie namelijk achter voor ze.
Het moge duidelijk zijn dat Rusland en de 'rebellen' schuldig zijn aan het neerhalen van vlucht MH17, waarbij 198 mensen om het leven kwamen, maar de Nederlandse staat draagt in ieder geval een deel van de verantwoordelijkheid (hoewel niet van de schuld). De regering heeft er gewoon een puinhoop van gemaakt en luchtvaartmaatschappijen niet genoeg informatie gegeven. Dat valt Rutte en co. bijzonder aan te rekenen - en dat betekent dat de regering ter verantwoording moet worden geroepen door de Tweede Kamer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten