Lufthansa wist dat Lubitz depressief was, maar gaf het niet door aan de autoriteiten

Geen categorieapr 05 2015, 20:00
Lufthansa kan waarschijnlijk flink wat rechtszaken tegemoet zien.
De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa moet zich wat mij betreft binnenkort verantwoorden voor een rechter. Dit is namelijk volstrekt onacceptabel:
De medische dienst van luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft nagelaten de Duitse federale luchtvaartdienst LBA te informeren over de zware depressie van Germanwings-co-piloot Andreas Lubitz. De dienst die vlieglicenties uitgeeft had tot 27 maart ‘geen enkele informatie over medische achtergronden’.
Artsen van Lufthansa hadden moeten melden dat Lubitz tussen 2009 en 2014 (en we kunnen 2015 daar aan toevoegen) depressief was. In het eerste jaar van zijn depressiviteit was die meldplicht er nog niet (officieel), maar vanaf 2013 wel. Toch hielden de dokters van de luchtvaartmaatschappij de kaken stijf op elkaar.
Sinds invoering van de meldplicht, waarbij het doktersgeheim dus niet bestaat, werd Lubitz twee keer getest, wat beide malen reden had moeten zijn voor de artsen om de informatie over zijn geestelijke gezondheid (of het gebrek daar aan) door te geven aan de LBA. Dat is dus niet gebeurd.
De Duitse krant de Welt wil achterhalen wat er precies gebeurd is en heeft Lufthansa om informatie gevraagd. Niet geheel verrassend gaf de luchtvaartmaatschappij nul op het rekest. Gek is dat niet aangezien de kans op slechte publiciteit natuurlijk alleen maar toeneemt... en dat kan dan weer resulteren in grote schadeclaims van nabestaanden van passagiers van Germanwings vlucht 9595.
Maar toch. Het zou Lufthansa sieren als het zoveel mogelijk transparantie betrachtte en zo eerlijk mogelijk was. De nabestaanden hebben daar in ieder geval recht op, en de rest van het publiek eigenlijk ook.
De komende tijd zullen Lufthansa en andere luchtvaartmaatschappijen hun beleid ongetwijfeld enigszins veranderen. Zo zijn er Europese luchtvaartmaatschappijen die nu willen dat er altijd twee mensen aanwezig zijn in de cockpit. Dit betekent dat een stewardess de plek in neemt van de piloot of de co-piloot als die even naar het toilet gaat (of iets dergelijks). Het is een kleine, simpele maatregelen maar één die deze massamoord had kunnen voorkomen.
Daar zal bijkomen dat depressieve piloten beter in de gaten zullen worden gehouden. Depressie-activisten zullen dat ongetwijfeld vreselijk vinden, maar gezond verstand dicteert dat dit een verstandig besluit is. Er zou nog maar één zo'n gek als Lubitz rondlopen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten