Maak je eigen pizza(oven)!

Geen categoriejun 09 2013, 13:32
Ik vraag u maar eens schaamteloos om advies. Heeft u wel eens een pizzaoven gebouwd uit klei of anderzijds veel verstand van dit soort zaken, laat uw tips achter!

Als je zoals ik op jonge leeftijd een voorliefde voor koken ontwikkeld hebt, dan zijn er in die voorliefde vaak ook flink wat puberale kookwensen verwerkt die er maar moeilijk uit gaan. Zo wil ik nog altijd een keer een varken op een open vuur roosteren, is het mijn droom om paddenstoelen en wilde groenten van elkaar te leren onderscheiden om zo mijn eigen maal bij elkaar te kunnen verzamelen en zou ik dolgraag mijn eigen vee kleinschalig verbouwen. Een van mijn dromen ga ik binnenkort verwezenlijken; het bouwen van een klei-oven!
Het principe van een klei-oven is vrij eenvoudig. Rondom een uit nat zand opgetrokken koepel vorm je een muur van klei, die bestaat uit 1 deel klei en 2 of 3 delen normaal bouwzand. Dat ding kost daarmee dan ook helemaal niks. Voor een euro of 40 staat er een goedwerkende oven in de tuin, zo ik begrijp.
Waarom deel ik dit nu met u? Het zal u vast niet interesseren wat ik zoal in mijn tuin neerzet, toch? Welnu, ik heb de ijdele hoop dat u mij hierbij kunt helpen. Want hoewel het internet vol staat met informatie over de klei-oven, is deze louter afkomstig van mensen die hun leven hebben gewijd aan bomen knuffelen en actievoeren voor Sea Shepherd. Dat zal wel komen door de bijnaam van de klei-oven – earthen oven – en het feit dat het ding het toonbeeld van recyclebaarheid is. En ik ben nu eenmaal niet geneigd de bouwkundige adviezen over te nemen van mensen die het liefst alles uit gerecycled karton willen optrekken.
Dus, heeft u tips? Ervaring? Kennis op het gebied van ovens of vuur? Alles is welkom. In ruil voor uw tips bied ik u hierbij een recept voor zelfgemaakte pizza’s die onmogelijk kunnen mislukken!
Zelfgemaakte pizza’s
250 gram broodbloem (geen patent, maar eiwitrijk bloem)
5 gram gist
5 gram zout
olijfolie
water
blik tomaat
teen knoflook
zout/peper/oregano
kaas en andere ingrediënten naar keuze
   •    Draai uw ovenplaat midden in uw oven om, zodat de platte kant naar boven gericht is. Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur.
    •    Weeg de bloem, het gist en de zout af. Zorg ervoor dat gist en zout elkaar nog niet raken. Zout 'doodt' namelijk het gist. Pas bij het mengen met het water mogen de ingrediënten in contact komen.
    •    Voeg een scheut olijfolie toe.
    •    Voeg langzaam koud of lauwwarm water toe, terwijl u met uw andere hand het deeg tot een bal vormt met uw vingers. Als het iets aan uw vingers kleeft, maar droog genoeg is om van uw hand af te vallen als geheel is het deeg goed. (NB: veel recepten geven een vaste hoeveelheid water, maar dit werkt niet. Om een of andere reden verschilt het altijd weer.)
    •    Kneed het deeg op een met olijfolie ingevet keukenblad tot het iets lichter wordt in kleur en het een mooie gladde massa is geworden.
    •    Laat het deeg afgedekt met plastic folie rusten tot het verdubbeld is in omvang. Dit duurt ongeveer een uur.
    •    Doe alle ingrediënten van de saus in een maatbeker of keukenmachine en maak er een gladde saus van. Dit hoeft niet te koken.
    •    Verdeel het deeg in drie porties. Bestrooi het keukenblad ruim (!!) met bloem en rol de bal tot een pizza. Verplaats deze naar een snijplank die tevens ruim (!!!) met bloem is bestoven.
    •    Strijk drie eetlepels tomatensaus over de pizza, laat de randen vrij. (Dit lijkt weinig, maar is meer dan voldoende)
    •    Strooi kaas over de pizza. Ook hierbij geldt Less is More. Een pizza met te veel kaas verandert in een zompige hoop natte smurrie, die niet lekker oogt of vasthoudt, en nog minder lekker smaakt!
    •    Beleg het met wat u maar wilt.
    •    Til de plank op en beweeg hem heel voorzichtig heen en weer om te zien of de pizza los komt. Als dit zo is, plaats hem heel voorzichtig in de voorverwarmde oven.
    •    Vijf minuten wachten: klaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten