Marine Le Pen draait 180 graden: breekt met Frexit-beleid, wil EU alleen nog maar hervormen

Geen categoriemei 22 2017, 13:00
Het Front National keert terug op zijn schreden.
Marine Le Pen heeft, samen met haar collega's, nog eens goed gekeken naar de verkiezingscampagne in Frankrijk, en het resultaat ervan, en is tot de conclusie gekomen dat ze in de tweede rond genoegen moest nemen met zo'n 35% van de stemmen omdat ze te hard gepleit had voor Frexit.
Dat zegt Bernard Monot, de economische strateeg van het Front National.
Monot beweert dat Le Pen er nu van overtuigd is dat haar 'risicovol' pleidooi voor Frexit en de herinvoering van de Franse Franc haar stemmen heeft gekost. Daarom wil ze daar bij het partijcongres van volgende maand definitief mee breken. In plaats van Frexit en herinvoering van de Franc zal het Front National dan pleiten voor "nieuwe EU-verdragen die ons meer bevoegdheden geven over onze begroting en bankregels."
Kort na de tweede ronde van de verkiezingen lieten verschillende prominente leden van het Front National al weten dat ze ervan overtuigd waren dat het Frexit-verhaal de aandacht had afgeleid van de wáre kracht van de partij: immigratie, integratie en veiligheid. Le Pen heeft daar zelf al over gezegd:

"Ik ben me ervan bewust dat het debat over de euro echt voor onrust heeft gezorgd in Frankrijk, bijna tot het punt van paniek. We moeten daar serieus rekening mee houden, erover discussiëren en erop reflecteren."

Het is duidelijk dat zij en haar hoogste adviseurs dat nu gedaan hebben en tot de conclusie zijn gekomen dat het anders moet. Nee, het Front National zal nooit een gepassioneerd voorstander van de Europese Unie zijn, maar de gemiddelde Fransman is blijkbaar té eurofiel om een debat over Frexit zelfs maar te tolereren. Tenminste, die conclusie trekken Le Pen en co.
Voor de internationale eurokritische beweging is dit natuurlijk best een klap. Het Front National is één van de weinige echte anti-EU partijen die groot en invloedrijk zijn. Dat zelfs Le Pen de handdoek in de ring gooit is wat dat betreft bepaald geen positieve ontwikkeling. Gelukkig hebben we de Britten en hun Brexit nog!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten