Mark 'dit is de laatste keer' Harbers moet bootmigranten Sea-Watch 3 opnemen

Mark 'dit is de laatste keer' Harbers moet bootmigranten Sea-Watch 3 opnemen

De Sea-Watch 3 heeft weer migranten gered en naar Italië gebracht! Voor de zoveelste keer. Nog maar drie weken geleden waren de Tweede Kamerleden 'ontstemd' vanwege vermeende mensensmokkel van het Nederlandse bootje. Twee weken later vond een plenair debat plaats over mensensmokkel en kreeg de bemanning een veeg uit de pan van Tweede Kamerlid Fritsma (PVV) én staatssecretaris Mark Harbers (VVD). Laatstgenoemde wist te meldden dat het 'zeer onverstandig was dat de bemanning weer het ruime sop kiest' en dat 'landen niet zitten te wachten op het toelaten van migranten via deze weg'. 

Maar ondanks zijn stoere woorden destijds eist de Italiaanse regering nu dat Nederland verantwoordelijkheid neemt en een nieuwe lading bootmigranten van Sea-Watch 3 opvangt. De vorige keer dat het schip met geredde migranten probeerde aan te meren duurde het weken alvorens zij werden toegelaten tot een haven. Hierom besloot staatssecretaris Harbers de twijfelachtige 'reddingsoperatie' door de vingers te zien vanwege de 'humanitaire situatie van de opvarenden aan boord' en een aantal migranten op te vangen.

Maar daarmee zou dan de kous af zijn, reddingsoperaties zouden voortaan retour naar de Noord-Afrikaanse kust of in ieder geval de dichtstbijzijnde haven, maar dit gebeurt dus niet. En het verzoek van Italië voert de druk op Mark 'dit is de laatste keer' Harbers op. Daarmee lijkt PVV-Kamerlid Sietse Fritsma zijn gelijk te krijgen, hij doorzag het spelletje van de mensensmokkelaars wél: 'Uw woord is niets waard' zo stelde Fritsma in een eerder debat. En als Harbers buigt voor de Italianen dan krijgt het vertrouwen in de woorden van de staatssecretaris wel een deukje.

De Italianen vinden dat het schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, onder de verantwoording valt van de Nederlandse staat en dat de Nederlanders dus maar de migranten moeten opnemen. Maar volgens de maritieme wetgeving (internationaal) is dit niet zo en zouden de migranten in Italië moeten worden opgevangen. Een diplomatiek relletje lijkt zich nu te ontvouwen. En dat in een tijd waarbij ze elkaar nodig hebben. Nederland heeft de Italianen nodig om de buitengrenzen te beveiligen en Italië heeft Nederland nodig wanneer hun economie wéér in de soep loopt.

De Nederlandse kustwacht had het schip Sea-Watch 3 opdracht gegeven terug te keren naar de Afrikaanse kust, maar ze luisterden niet en dus liggen ze nu te dobberen voor Sicilië. Harbers weet dat de ogen van een groot aantal Nederlanders nu op hem gevestigd zijn, hij moet zijn woorden nakomen, anders raakt hij zijn geloofwaardigheid kwijt. Zelfs zijn eigen fractie bekritiseerde hem vorige keer flink zo stelde Tweede Kamerlid Azmani (VVD): ‘reddingsacties van migranten moeten eindigen waar ze beginnen in Noord-Afrika’.

 

 

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties