Mark Rutte: jongeren in maatschappelijke dienst krijgen voorrang op de arbeidsmarkt

Geen categorieokt 06 2017, 20:00
Voor het CDA en de ChristenUnie was het belangrijk dat er een verplichte maatschappelijke dienst zou komen. Het CDA wilde onder andere ook dat de dienstplicht weer wordt ingevoerd. Allemaal met het oog zodat jongeren weer een verbintenis krijgen met de maatschappij en het land.
Verplicht wordt het niet en de dienstplicht komt er ook niet, maar Rutte heeft wel aangegeven dat er een maatschappelijke dienst op vrijwillige basis komt. Jongeren die de dienst aannemen en in de maatschappij een rol gaan vervullen, zullen een certificaat krijgen waarmee ze een streepje voor hebben bij sollicitaties voor de overheid. Het volgende kabinet zou ook graag willen dat het een waarde krijgt in de private sector, zodat jongeren nog meer gestimuleerd worden om een maatschappelijke dienst aan te gaan.
In het volgende regeerakkoord zitten veel voorstellen die de relatie tussen het individu en de natie kunnen versterken. Het leren van het Wilhelmus en de historische context eromheen, de verplichte bezoeken aan het Rijksmuseum en de Tweede Kamer, nu dus de maatschappelijke dienst.
Het kan allemaal natuurlijk nog beter, maar het is goed om ook te bekijken wat goede onderdelen zijn van het komende regeerakkoord en dit is er een van. We zijn de afgelopen decennia zo losgeslagen als individu, dat de connectie met de maatschappij en de natie verbrokkeld is. De overheid heeft individuen losgerukt van elkaar en het egocentrisme heeft hoogtij gevierd. Dit soort pogingen kunnen ervoor zorgen dat we weer oog hebben voor onze gezamenlijke identiteit, cultuur en samenleving.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten