Mark Rutte op ALDE congres: ''We moeten niet dromen over een federaal Europa''

Mark Rutte op ALDE congres: ''We moeten niet dromen over een federaal Europa''

De partijvoorzitter, Guy Verhofstadt, onze favoriete (naja 'favoriet') federalist, moet het met rode oren aangehoord hebben. Mark Rutte heeft gezegd dat de Europese Unie pragmatisch moet zijn en de Europese liberalen niet moeten dromen over een federaal Europa.

Rutte hield vorig jaar ook een toespraak op het ALDE-congres, en riep toen op migratie en economische problemen aan te pakken. „Europa staat er vandaag beter voor omdat we resultaten hebben geboekt op die thema’s”, aldus Rutte zaterdag. „Maar we kunnen niet achterover leunen omdat de populisten kiezers niet hebben overtuigd. We moeten ons als liberalen blijven richten op de reële zorgen van burgers.”

Pardon? De populisten de kiezers niet hebben overtuigd? Volgens mij zitten we midden in een proces dat deze zogenaamde 'populisten' steeds meer aanhang krijgen. Het simplificeren van de verkiezingen en de motivaties van kiezers om op bepaalde partijen te stemmen, is gewoonweg naïef. Dat mensen op bijvoorbeeld Mark Rutte hebben gestemd, betekent niet dat ze voor een grotere EU zijn of een meer federaal EU.

Het zegt helemaal niet zo veel, omdat de signatuur van partijen als de VVD niet duidelijk zijn, zeker niet aangaande de Europese Unie. Eurosceptisch praten, maar eurofiel doen. Dat is de simplificatie die ik de VVD en vooral Mark Rutte zou geven. Partijen als de PVV, Partij voor de Dieren, de SP, Forum voor Democratie, en D66 hebben een veel duidelijkere signatuur met betrekking tot de Europese Unie. Je weet wat je krijgt.

Stellen dat de eurosceptici verloren hebben is een vorm van wensdenken waar Rutte later nog spijt van zal krijgen. Het feit dat hij tijdens een congres van de ALDE, de Europese partij van liberalen, zegt niet aan federalisme te willen doen is mooi, maar met het pragmatisme kan je ook komen bij een federaal Europa. De Europese Unie is een mengelmoes van beleid dat gewoonweg niet werkt, omdat het geen duidelijke keuze maakt: soevereiniteit of federaal? Daar kan je geen tussenvorm in vinden. Dat betekent dat beleid zal falen en dat er dan meer EU moet komen, een 'sterker' EU.

Een voorbeeld is de Schengenzone. Geen interne grenzen en vrij verkeer van personen gaat natuurlijk een groot probleem zijn met betrekking tot de massale migratiestromen die we hebben gezien. Gedoemd om te falen en wat is de oplossing? Juist, Europees migratiebeleid en Europese organisaties die de 'buitengrenzen' moeten bewaken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties