Mark Rutte over de Zwarte Piet-discussie: "Dit is 'gewoon' een discussie!"

Geen categorienov 21 2018, 17:00
Afgelopen week hebben we gezien wat er gebeurt als gevoelige onderwerpen ontaarden tot rellen. Activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en racistische proleten waren overal in de media te zien. Denk aan het Siegheilen door proteleten in het zuiden van Nederland. Rutte werd door diverse Kamerleden bevraagt over zijn houding tegenover deze maatschappelijke discussie. Rutte herhaalde weer eens zijn riedeltje dat 'actievoerders het recht hebben om te demonstreren op een locatie die er toe doet en op een moment in de tijd die er toe doet'. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want het hanteren van dit principe leidde wel tot het verpesten van het sinterklaasfeest voor velen. Een gewone discussie? Nee allerminst.
Ronald van Raak (SP) draaide het spelletje in de Tweede Kamer handig om. Hij begon over het recht van demonstratie versus de 'plicht van burgers om zich te gedragen' tijdens deze demonstraties. Gedroegen de demonstranten zich? Nee, overduidelijk niet. Het is veelzeggend dat Rutte denkt dat de Zwarte Piet-discussie zomaar een 'normale maatschappelijke discussie' is, maar dat is deze niet. Ten eerste gaat het om een uiterst gevoelig onderwerp: niemand wil namelijk worden weggezet als racist en mensen houden van hun tradities. Ten tweede omdat sommigen het fenomeen Zwarte Piet als racistisch interpreteren en dat voelt evenmin prettig. Verder is deze discussie niet zomaar gestart. Plotseling was het een issue, toen in 2011: en sindsdien is de houding van de Nederlandse bevolking tegenover het fenomeen aan het kantelen.
Buitenlandse organisaties financierden actievoerders om de maatschappelijke verandering op provocatieve wijze aan de Nederlanders op te dringen. Gevoeligheden en buitenlandse beïnvloeding. Zeker geen 'normale discussie' dus. Vol normbesef bracht Rutte een aantal interessante punten naar vormen m.b.t. de normen en waarden van burgers bij het uitoefenen van het demonstratierecht. Zo zei Rutte: "Ik pleit er niet voor om de vrijheid van meningsuiting te beperken, maar wel dat activisten zich afvragen 'is dit het moment?'" Terechte vraag, want het is niet netjes om naast een intocht te gaan staan. Net zo min het netjes is om te gaan barbecueën naast een moskee. Niet doen dus Pegida, lees je mee? Het is niet niet netjes!
Jesse Klaver over de discussie? Die kwam niet verder dan paniekerig gebral. Genieten dus:
https://www.youtube.com/watch?v=Amh-KttuoQw
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten