Mark Zuckerberg en Facebook krijgen bakken kritiek over zich heen na het NIET censureren van Trump: 'juiste keuze om het te laten staan'

Mark Zuckerberg en Facebook krijgen bakken kritiek over zich heen na het NIET censureren van Trump: 'juiste keuze om het te laten staan'

Mark Zuckerberg bij een persconferentie in Frankrijk, 2018. Foto via Shutterstock, door Frederic Legrand - COMEO

De sneeuwvlokjes van deze wereld konden het niet verwerken dat Facebook niet meedeed aan de 'censuur' van Trump. Nadat Twitter zijn beruchte when the looting starts, the shootings starts tweet censuureerde, hadden veel sneeuwvlokjes verwacht dat Facebook hetzelfde zou doen. Dit gebeurde echter niet, tot onvrede van Facebookgebruikers en werknemers.

Voor Zuckerberg was het nog wel een flinke gewetenskwestie: moet 'ie nu wel of niet het bericht van Trump verwijderen. In een Q&A met Facebookmedewerkers liet hij weten dat uiteindelijk de beste beslissing was om het bericht gewoon te laten staan. De geluidsfragmenten zijn uiteindelijk uitgelekt, en nu zijn alle goedmensen ook woedend op Zuckerberg.

De New York Times meldt zelfs dat meerdere medewerkers al ontslag hebben ingediend vanwege de beslissing van de topman van Facebook. Nou prima lijkt me, zulke medewerkers ben je liever kwijt dan rijk. Uiteindelijk is Facebook - en Twitter ook - een plek wat het publieke debat wordt gevoerd. Censureren lost helemaal niks, maar dan ook helemaal niks op.

Ondertussen neemt de onrust intern alleen maar toe bij Facebook. We zullen zien wat voor gevolgen dit gaat hebben. Facebook overweegt om in de toekomst een disclaimer/label bij berichten te plaatsen waar 'wordt opgeroepen tot geweld'.

Zuckerberg heeft er ditmaal goed aan gedaan om niks te doen, maar in het vervolg wil hij het toch anders aanpakken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties