Marokko: 'We willen best illegale immigranten tegenhouden, maar dan willen we eerst wel GELD zien'

Marokko: 'We willen best illegale immigranten tegenhouden, maar dan willen we eerst wel GELD zien'

Mensensmokkel is big business.

Dat mensensmokkel big business is wisten we natuurlijk al langer. Handelaren verdienen grof geld aan het smokkelen van met name Afrikaanse avonturiers op zoek naar een betere (financiële) toekomst. Wat wél relatief nieuw is, is dat overheden er ook baat bij hebben. En flink ook.

Spanje heeft Marokko al eerder gevraagd de bewaking langs de grens op te voeren. Volgens de Spaanse krant El Pais heeft Marokko in ruil voor extra medewerking om meer compensatie vanuit Spanje en de EU gevraagd. Onlangs heeft Europa een fonds van 140 miljoen euro toegezegd om Marokko te helpen de aanhoudende stroom van Afrikanen die illegaal naar Europa willen te beteugelen. Marokko heeft geklaagd dat het nog steeds wacht op het eerder toegezegde geld. Volgens El Pais zou het land behalve het geld ook subsidie willen voor de scholing van jonge Marokkanen in voor het land belangrijke sectoren als toerisme.

Van 2017 naar 2018 verdubbelde het aantal illegalen dat via Spanje naar Europa kwam: dat waren er vorig jaar maar liefst 57.000. De illegalen gaan in Afrika eerst naar Marokko, en van daaruit wagen ze de oversteek naar Spanje. Dat is een kortere route dan die van Libië naar Italië.

Marokko zou daar natuurlijk best iets aan kunnen doen. Geen enkel probleem. Maar die Marokkanen zijn ook niet achterlijk. Zij beseffen maar al te goed dat ze hier bakken met geld aan kunnen verdienen. Laat de smokkelaars hun werk doen, en voor je het weet 'schenkt' Europa bakken met geld aan Rabat om de smokkel te beëindigen. En het leuke is: hoe erger de crisis, hoe meer illegalen via Marokko naar de EU komen, hoe meer geld Marokko kan eisen om daar een einde aan te brengen.

Het vervelend voor Europa? We kunnen daar eigenlijk niets aan doen. We moeten maar betalen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties