Martin Bosma promoot 'Kruisvaarders' video: 'De slag bij Lepanto, wat er écht gebeurde'

Geen categorieokt 09 2017, 9:00
In de 16e eeuw was het Ottomaanse Rijk één van de machtigste rijken ter wereld. Voor Bosma nog eens reden om eens goed naar de geschiedenis te kijken.
In de jaren 1560 werd duidelijk dat de Ottomanen het Venetiaanse eiland Cyprus bijzonder graag wilden inlijven. Dat kleine staatje vroeg vervolgens de Spaanse koning én de paus (Pius V) om hulp. Die laatste kondigde aan dat de verdediging van Cyprus een kruistocht zou zijn. Het gevolg: in weinig tot geen tijd waren er enorme aantallen Europese troepen bereid om het eilandje te verdedigen. Toen die vloot arriveerde was Cyprus al veroverd door de Ottomanen.
Het is een interessant deel van de geschiedenis, zeker omdat de Ottomanen op het punt stonden om de hele Mediterraanse wereld te overlopen. Uiteindelijk slaagde het Europese verbond erin om de Ottomanen te verslaan. Een fascinerend stukje geschiedenis.
Toch is het een beetje apart dat PVV-Kamerlid Martin Bosma nu een YouTube-filmpje over de slag bij Lepanto promoot op Twitter:
https://twitter.com/Martinbosma_pvv/status/917093697162014721
De video in kwestie is gemaakt door gebruiker 'Real Crusades History.' De narrator is duidelijk positief over de Kruistochten -- niet alleen over deze specifieke slag. Hier de video in kwestie, die gemaakt lijkt te zijn door een man die een soort van christelijke jihad bijzonder ziet zitten.
Enkele uren voor de tweet in kwestie postte deze tweet:
https://twitter.com/Martinbosma_pvv/status/916997261535694848
Natuurlijk is het volkomen normaal om trots te zijn op je eigen geschiedenis. Elk volk is dat. Japanners, Chinezen, Koreanen, Brazilianen, Amerikanen, Britten, en Turken. Maar de manier waarop deze video in elkaar gezet is, de naam van de gebruiker in kwestie, en de toon is bijzonder weinig plezant. Bosma had deze video bijvoorbeeld ook kunnen posten. Die is neutraler van toon; het vertelt de geschiedenis en probeert geen gevoelens te creëren van 'wij tegen zij' of 'het christendom tegen de islam.'
Natuurlijk is dat precies waarom Bosma dié video niet postte, en die van Real Crusades History wél. En dat is dan ook meteen waarom heel veel rechtsliberale kiezers de PVV toch niet helemaal zien zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten