shutterstock 320813750

Massa ontslag dreigt voor Tata Steel in IJmuiden. Bedrijf wordt weggepest door EU-regels

Geen categorieokt 22 2019, 11:00
De staalindustrie heeft enorm zwaar in Europa. Dit komt voornamelijk doordat de staalprijzen op de Europese markt voor belachelijk lage prijzen worden gedumpt. Veel locaties met hoogovens worden het hardst getroffen in Europa, mede door de heksenjacht rondom 'uitstoot' viel het te verwachten dat een bedrijf als Tata zijn hoogovens uit Europa zal halen.
Vakbonden in Nederland vrezen het ergste. Naar verwachting zal Tata Steel zijn productie simpelweg overhevelen naar een lage loonland. De markt binnen de EU is totaal niet gunstig en de continu strikter wordende regels vanuit Brussel maken het ook niet makkelijker. Vandaar dat een logisch gevolg van deze verstikkende regelgeving ertoe zal leiden dat Tata Steel naar andere oorden zal uitwijken.
Voor Nederland staat nu 2500 banen op de tocht, wat dus enorm veel mensen en gezinnen zal duperen. Eerder werd een fusie met een Duits bedrijf al door Brussel tegengehouden. FNV wijst erop dat er nog wel een werkgarantie ligt tot oktober 2021, maar welke garanties er daarna zijn is nog onduidelijk.
Tata Steel ligt al langer onder vuur door de granietregens in IJmuiden, daarbij loopt er nog een onderzoek of Tata niet mogelijk Europese normen overtreedt. Deze externe druk versnellen het proces om de deuren deels te gaan sluiten in Nederland en andere EU-lidstaten om de productie naar andere landen te verplaatsen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten