Massale demonstraties in Madrid en Barcelona vanwege Catalaanse onafhankelijkheid

Geen categorieokt 07 2017, 21:00
De Catalaanse regering heeft gemeld dat binnen een aantal dagen de provincie onafhankelijk zal zijn en zal gaan fungeren als een republiek. Spanje heeft daarentegen gemeld dat het de onafhankelijkheid niet zal erkennen, net zoals de rest van de wereld. De autoriteiten hebben zwaar ingegrepen in Catalonië waarbij veel gewonden zijn gevallen. Wat gaat er nu gebeuren?
Vandaag zijn er in Barcelona en Madrid massale demonstraties geweest. In de hoofdstad kwamen vooral voorstanders van de Spaanse eenheid en in Barcelona voorstanders van de onafhankelijkheid. In Madrid werd het Spaanse volkslied gezongen en in Barcelona het Catalaanse volkslied. Deze demonstraties zijn nog geweldloze vormen van protest, maar de kans dat het geweldloos blijft is zeer klein.
Bij het houden van het referendum heeft de Spaanse politie al met geweld ingegrepen. Als Catalonië zich echt onafhankelijk gaat verklaren, dan kan de Spaanse overheid rustig toekijken, praten, of hardhandig ingrijpen. Het blijkt nu dat de regeringsleiders van Spanje en Catalonië niet met elkaar in gesprek willen. De Zwitserse autoriteiten hebben al aangegeven te willen bemiddelen in deze kwestie, maar gaat dat überhaupt helpen.
De Catalanen zien voor een groot deel de Spaanse autoriteiten als een vreemde bezetter, zeker na het referendum. De kans dat het bloedig en gewelddadig gaat worden is maar al te groot. De demonstraties kunnen steeds groter worden en gewelddadig en wat zal dan de reactie zijn? Het is een scenario waarin de verkeerde beslissing al tot een bloedige burgeroorlog in Spanje kan leiden en dat is het laatste wat de burgers nodig hebben. Als de Catalanen onafhankelijkheid willen, dan is dat moreel rechtvaardig. Elk volk verdient zelfbeschikking. Ook al staat het in de Grondwet van Spanje anders, moralisme is geen legalisme.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten