May voegt de daad bij het woord na verstrijken ultimatum: smijt Russische diplomaten het land uit

Geen categoriemrt 14 2018, 16:00
23 Russen die volgen de Britten sowieso weinig eervols uitvoeren in het Verenigd Koninkrijk mogen hun biezen pakken en het volgende vliegtuig terug naar Moskou nemen, heeft Theresa May zojuist verkondigd aan het Britse Lagerhuis.
Het viel te verwachten. Theresa May stelde de Russen een ultimatum, en zou met sancties tegen het rijk van Vladimir Poetin komen als zij niet vóór middernacht met een geloofwaardige verklaring omtrent de zenuwgasaanval op oud-spion Sergej Skripal in Salisbury zouden komen. Dat heeft Rusland dus niet gedaan - verrassing verrassing - waardoor de bal weer bij May lag. En die heeft het enige juiste wat je in deze situatie kunt doen, gedaan: haar belofte gehouden.
En dat betekent dat de Britse premier vandaag in het Lagerhuis stond om sancties tegen Rusland aan te kondigen. Dat zijn er meerdere, maar de stevigste is toch wel het uitzetten van 23 Russische diplomaten, die binnen nu en een week Britse bodem verlaten moeten hebben: ze zijn allemaal tot personae non gratae verklaard. Echt gemist zullen die lui sowieso niet worden, aangezien ze zich allemaal on the side bezig zouden hebben gehouden met spionage. Daarnaast worden Russische tegoeden in het Verenigd Koninkrijk gedeeltelijk bevroren, en zullen er geen gesprekken op hoog niveau meer plaatsvinden tussen de twee landen. En er is slecht nieuws voor voetbalfans in het Britse koningshuis: die zullen, net als regeringsfunctionarissen, deze zomer niet afreizen naar het WK-voetbal in Rusland.
Dan nog aan iedereen die vindt dat we allemaal maar vrienden moeten zijn met Rusland: dit soort zaken bewijzen dat dat een illusie is. We kunnen best op sommige gebieden (wetenschap, terreurbestrijding...) samenwerken, maar uiteindelijk doet Rusland toch wat élk land op deze aardbol zou moeten doen: haar eigen belangen voorop stellen. En als dat het omleggen van landverraders is - want dat is Skripal als dubbelspion natuurlijk gewoon - dan doen ze dat. Het gaat te ver om dat hun goed recht te noemen, maar verrassend is het niet te noemen. De Britten moeten echter precies hetzelfde doen: een aanval met zenuwgas op hun eigen grondgebied is een keiharde schending van de Britse soevereiniteit, en moeten ze dan ook hard veroordelen en bestrijden. Uiteindelijk is het op geopolitiek gebied immers toch vaak ieder voor zich.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten