Medegevangenen fluiten Salah Abdeslam uit. De reden? Hij blies zichzelf niet op bij aanslag

Geen categorieapr 28 2016, 21:00
Blijkbaar zitten er nogal wat radicale moslims vast in Franse gevangenissen.
Toen Salah Abdeslam, één van de mannen achter de aanslagen in Parijs vorig jaar, naar een Franse gevangenis werd overgebracht dacht hij wellicht dat zijn medegevangenen hem zouden haten omdat hij een aanslag had uitgevoerd op hun land, en zelfs hun stad.
Nou, dat bleek even anders te lopen. Volgens een vakbondsman van de Franse gevangenis van Fleury-Mérogis werd hij namelijk weliswaar uitgefloten door de andere gedetineerden, maar om een heel andere reden: ze vinden het zwak van hem dat hij zichzelf niet heeft opgeblazen bij de aanslag, waardoor hij een zogenaamde martelaar was geworden en hij nog meer onschuldige mensen had kunnen doden.

Volgens hem floten de andere gevangenen Abdeslam uit omdat hij zich niet opblies tijdens de aanslagen van 13 november in Parijs.

Salah Abdeslam werd in een isolatiecel geplaatst. Daarmee willen ze voorkomen dat hij contact kan hebben met de andere gedetineerden en kunnen ze ook eventuele wraakacties uit de weg gaan.

Dat van die wraakacties valt waarschijnlijk dus wel mee. Het echte gevaar is dat hij a) andere gevangenen radicaliseert (hoewel daar weinig risico voor is, die gevangenen zijn blijkbaar zelf al extremistisch, daar hebben ze hem niet voor nodig) en b) dat anderen hem 'met de nek aankijken' omdat ze hem een watje vinden.
Het bewijst maar weer eens dat de algemene opvatting dat Franse gevangenissen weinig meer of minder zijn dan opleidingscentra voor radicale moslims waarschijnlijk klopt. De autoriteiten zich maar afvragen hoe het toch komt dat er zoveel extremistische moslims zijn: misschien dat het er iets mee te maken heeft dat we ze geen strobreed in de weg leggen? Zomaar een idee hoor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten