Meer EU, Samsom blijft en andere gevolgen van EP2014

Geen categoriemei 23 2014, 10:16
Wat betekent de uitslag van de de Europese Parlementsverkiezingen nu precies per partij? DDS zocht het uit.
De uitslag is binnen! Ipsos, De Hond en GeenStijl hebben allemaal hun eigen exitpolls en stemmentellingen om tot min of meer dezelfde zetelverdeling te komen. Deze is dus D66: 5, CDA: 4 (of 3), PVV: 3 (of 4), PvdA: 3, VVD: 3, SP: 3 (of 2), CU/SGP: 2, GL: 2, PvdD: 1, 50+ 0 (of 1). Wat houdt dit scorekaartje nu precies in voor de politieke situatie in Nederland? DDS zet het voor u op een rijtje.
D66. Ondanks dat enkele opiniepeilingen aangaven dat de PVV met afstand de grootste zou worden, gingen uiteindelijk de sociaal-liberalen van Alexander Pechtold en Sophie in 't Veld met de winst aan de haal. Een hele opluchting voor D66, dat zich voor het eerst in het bijna vijftigjarige bestaan zich de grootste partij mag noemen in een landelijke verkiezing. Pechtold zal zich gesterkt voelen in zijn queeste om ons méér EU te brengen.
Deze uitslag doet voor D66 een aantal dingen: het zet Pechtold neer als mogelijke premierskandidaat bij de eerstvolgende Kamerverkiezingen, zal D66 voorlopig de grootste partij houden in alle wekelijkse peilingen (het 'bandwagon'-effect), zet D66 op koers voor een aantal belangrijke woordvoerderschappen in het Europees Parlement, en de partij mag misschien wel de nieuwe fractievoorzitter van ALDE leveren.
En last but not least: de eurofiele retoriek zal doorgaan. D66 zal nóg harder gaan roepen om een uitverkoop van wat resteert van onze soevereiniteit.
CDA. Sinds het monsterverlies in 2010 zijn de christen-democraten volstrekt dwalende in politieke en electorale woestenij, maar ze lijken eindelijk ietwat op de weg terug. Ja, ze verliezen een zetel, maar het is alweer vijf jaar geleden (bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2009, om wel te verstaan) dat het CDA bij een landelijke verkiezing zo goed scoorde.
Het CDA kan niet echt iets kopen met deze uitslag, maar wie een hekel heeft aan de hypejeskoning van Twitter - Pieter Omtzigt - kan zich schrap gaan zetten. Naar aanleiding van deze uitslag zal het CDA-Kamerlid concluderen dat zijn populistische benadering werkt, en zal hij de komende jaren nóg vaker de socialmedia-trom roeren.
PVV. Moreel gezien de grootste verliezers van de avond. Waren de gedoodverfde favoriet om de eindzege naar huis te slepen, maar wisten niet te overtuigen. Slechts 3 zetels, en slechts marginaal groter dan de VVD. Dit is nu dus al de derde verkiezingen op rij die verloren worden door Wilders en de zijnen. De PVV zal naar aanleiding van dit teleurstellende resultaat zeker intern zaken tegen het licht houden. Dat is, als Wilders toestaat dat er reflectie gepleegd gaat worden.. het kan natuurlijk ook heel goed dat de PVV-leider zijn partijgenoten wederom het zwijgen oplegt.
Hoe dan ook is de situatie een oproep tot verandering bij de PVV. Als de partij op de huidige koers verdergaat, loopt ze leeg als een ballon.
VVD. Bij de NOS werd Rutte zelfs al 'de grootste winnaar' van de verkiezingen genoemd. Alhoewel mij dat te ver gaat voor een partij die geen zetelwinst boekt en slechts de vierde partij van het land is, zit er wel een kern van waarheid in. De VVD is niet gedecimeerd, weggevaagd of geïmplodeerd.. maar stabiel gebleven op drie zetels. Het tweeslachtige Europabeleid van de liberalen heeft ze niet om zeep gebracht.
Deze uitslag is genoeg om te waarborgen dat er geen gerommel komt in de partij. Stoïcijns zal de partij doorregeren, en de troepen in het land houden zich gedeisd. De VVD wil deze termijn als grootste partij van het land volmaken, en ligt met deze uitslag daarmee op koers.
PvdA. De peilingen leken uit te wijzen dat de Europese Parlementsverkiezingen 2014 op een waar bloedbad zouden uitlopen voor de sociaal-liberalen, maar het bleek mee te vallen. De partij behoudt de drie zetels die ze al hebben, en aan de (overigens nog steeds fragiele) positie van Samsom zal dus niet subiet worden getornd. Drie zetels is voor de sociaal-democraten genoeg om te kunnen beweren dat ze 'gestabiliseerd' zijn.
Wie hoopte op een snelle val van het kabinet, komt dus van een koude kermis thuis. Met deze cijfers zullen de gemoederen binnen de PvdA voorlopig even bedaren.
SP & PvdD. Een kleine winst, leuk voor de SP en de Dierenpartij. Dit zal geen politieke gevolgen hebben.
GL. Het verlies lijkt mee te vallen - slechts één zetel - en lijkt daardoor genoeg om geen interne stennis te gaan veroorzaken binnen de zonnepanelenpartij. In de draaiboeken van Van Ojik gold dit als best case scenario, dus ook GroenLinks zal niet de eigen leider gaan afzetten.
50+. Het lijken toch echt nul zetels te gaan worden voor 50PLUS en diens zakkenvullende ex-VVD-lijsttrekker van een Toine Manders. Jammer maar helaas, maar niemand zal rouwig zijn om het verlies van deze eurofiel, opportunist, graaier en weinig aansprekende politicus.
Conclusie. Alleen binnen de PVV zou het wel eens kunnen gaan stormen naar aanleiding van deze uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen. De andere partijen hebben het goed of redelijk gedaan. Wie op politiek drama hoopte, heeft pech. Deze uitslag zal niet voor orkanen in de Nederlandse politiek zorgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten