Meerderheid Eerste Kamerleden D66 zelf gewoon geen orgaandonor, of wil het niet zeggen. Hypocriet!

Geen categoriefeb 17 2018, 12:00
D66 wil benadrukken dat het heel belangrijk is dat we allemaal aan orgaandonatie gaan doen na onze dood. Maar een rondje langs de eigen volksvertegenwoordigers leert al dat de partij daar zelf nogal de hand mee licht. RTL Nieuws kwam erachter dat zelfs meer dan de helft van de D66-senatoren z'n kaken stijf op elkaar houdt over orgaandonatie, of zelfs geen orgaandonor is.
Hi-ha-ho. Hypocriet, hypocrieter, hypocrietst... en dan heb je daarna nog D66. U weet wel: de donorwetdrammers die afgelopen week de Eerste Kamer lieten bepalen dat uw organen na uw dood toevallen aan de overheid, of u dat nu wilt of niet. Nou ja, als u dat niet wilt moet u dat uitgebreid zeggen, ook als u laagbegaafd of ongeletterd bent en daartoe helemaal niet in staat bent. Maar dat was dan ook het doel van deze wetswijziging: u in beweging krijgen om aan te geven of u een orgaandonor bent of niet.
En wat blijkt? Dan geven meerdere D66-senatoren ineens niet thuis. Sommigen houden angstvallig geheim of ze orgaandonor zijn of niet, terwijl een tweetal er gewoon met smoesjes voor uitkomt dat ze helemaal niet geregistreerd staan. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws:

"RTL Nieuws vroeg alle 38 voorstanders van de nieuwe donorwet in de Eerste Kamer of ze zelf een donorcodicil hebben. Dat leidt tot het volgende resultaat:

· 24 senatoren staan geregistreerd als donor
· 5 senatoren hebben zich (nog) niet geregistreerd
· 7 senatoren willen uit privacyoverwegingen niet zeggen of ze zich hebben geregistreerd
· 2 senatoren waren onbereikbaar en reageerden niet op een e-mail

Bij D66 zijn twee van de tien senatoren niet geregistreerd als donor en willen vier senatoren er niets over kwijt. Henriëtte Prast en Herman Schaper geven aan dat het er nog niet van is gekomen; de laatste omdat hij lang in het buitenland heeft gezeten. Maar Thom de Graaff, Hans Engels, Joris Backer en Petra Stienen willen de vraag niet beantwoorden. Zij vinden het een privékwestie. "Dat deel ik alleen met mijn naasten," zegt Stienen."

Zo kennen we D66 weer, hè? Altijd met het vingertje zwaaien naar anderen. Over orgaandonatie. Over transparantie. Maar als het op henzelf aankomt, dan geven ze ineens niet thuis. Dan blijkt D66 ineens een ondoorzichtig bolwerk van orgaandonatieweigeraars. Het mag natuurlijk allemaal hier, want we wonen hier in een vrij land. Maar hypocriet tot op het bot is het wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten