Meisje pleegt zelfmoord na cyberpesten

Geen categorieaug 07 2013, 10:00
Ask.fm.
De vader van de 14-jarige Jo Smith, die onlangs zelfmoord pleegde, wil dat de in Groot-Brittannië populaire website ask.fm offline wordt gehaald. Zijn dochter nam haar eigen leven namelijk omdat ze stelselmatig op die site werd gepest.

De dood van Hannah heeft geleid tot veel ophef in Groot Britannie. Dave Smith roept op om de website ask.fm te sluiten. Verschillende kranten werpen de vraag op of het mogelijk is dat mensen anoniem berichten naar elkaar kunnen sturen, zonder dat je elkaar kan blokkeren. Dat is namelijk het geval bij ask.fm.

Hoe meer aandacht deze zaak krijgt, des te meer andere jonge meisjes die ook zijn gepest van zich laten horen. Het blijkt regelmatig voor te komen dat zo'n meisje een berichtje krijgt van totale vreemden die haar vragen eens 'zelfmoord te plegen' (omdat ze te lelijk, dom, etc. zou zijn). Blijkbaar trekken de tieners zich dat zo erg aan dat sommigen dat uiteindelijk echt doen.
Natuurlijk is de oplossing niet om dat soort sites offline te halen, maar om de sites verantwoordelijk te houden voor alles dat gezed wordt. Ze moeten dat soort berichten er dus uit filteren - en ja, dat kunnen ze echt wel. Ook moeten gebruikers snel en gemakkelijk kunnen aangeven dat iemand de site misbruikt.
Overigens zal het weer niet gezegd mogen worden, maar opvoeding speelt ook een rol. Niet alleen voor de pesters, maar ook voor de slachtoffers. Ouders moeten kinderen pest-resistent maken én ervoor zorgen dat de kids altijd behoorlijk open en eerlijk met ze zijn. Dat kan alleen door je kind heel veel aandacht te geven en vragen te stellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten