Meisjes mogen trouwen in Syrië als ze 'fysiek volwassen' zijn

Geen categoriesep 30 2015, 11:00
Die term is nogal onduidelijk, wat dan ook betekent dat Syrische meisjes in de werkelijkheid soms al op 13-jarige leeftijd gedwongen worden om te trouwen. Het meeste opzienbarende aan dit nieuws? Nederland erkent dit soort kindhuwelijken in principe.
Elsevier bericht dat Syrië meer problemen heeft dan ISIS. Uit onderzoek van experts blijkt namelijk dat jonge meisjes er bijzonder vaak gedwongen worden om te trouwen: soms gebeurt dat al op 13-jarige leeftijd.
Het magazine legt uit dat het Syrische huwelijksrecht in principe stelt dat een meisje minimaal 17 jaar oud moet zijn en een jongen 18 jaar oud. Wat dat betreft lijkt er weinig verschil te zijn met de situatie in Nederland, waar het in bepaalde situaties zelfs zo is dat een meisje van 16 jaar oud al kan trouwen.
Toch is dat beeld niet accuraat. Het blijkt namelijk dat er flink wat uitzonderingen zijn in Syrië. Het resultaat van die uitzonderingen is dat een meisje al op 13 jarige leeftijd gehuwd kan zijn. In theorie kan dat niet tegen haar wil, maar in de werkelijkheid heeft ze hier bijzonder weinig over te zeggen:
Volgens Ineke van Winden van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) gaat het in veel gevallen om meisjes die worden uitgehuwelijkt uit armoede en soms vanwege de eer. Dit gebeurt op dit moment ook in de Syrische vluchtelingenkampen in Libanon, Jordanië en Turkije. 'Veel meisjes zullen zich genoodzaakt voelen om toe te stemmen met dergelijke huwelijksarrangementen,' zegt Van Winden. 'Formeel is het dan wellicht geen gedwongen huwelijk.'
Dit soort praktijken vonden normaal gesproken soms plaats in Syrië, maar kindhuwelijken lijken tegenwoordig werkelijk aan de orde van de dag te zijn in opvangkampen voor Syrische vluchtelingen. De ouders van jonge meisjes hebben het in die kampen bijzonder moeilijk. Het resultaat: ze dwingen hun dochter om te trouwen (vaak met een man die ze niet kennen) zodat zij als familie een bruidsschat in ontvangst kunnen nemen. Daar kunnen ze voorlopig dan even van leven.
Een waar nachtmerriescenario voor de meisjes in kwestie, natuurlijk. Je zou dan ook denken dat westerse regeringen er alles aan doen om hen te beschermen. Nou nee:
Op dit moment worden de kindhuwelijken door Nederlanderkend, mits het om geldige huwelijken gaat die officieel in het thuisland zijn geregistreerd. Wel moet eerst worden getoetst of het huwelijk niet in strijd is met de openbare orde in Nederland.
De Tweede Kamer wil daar met een nieuw wetsvoorstel verandering in brengen, maar zelfs als dat voorstel wordt aangenomen worden huwelijken die voltrokken werden toen het meisje jong was wel degelijk erkend als zij en haar man tegenwoordig 18 jaar of ouder zijn. De schade wordt er dus enigszins door beperkt, maar de oplossing is alles behalve ideaal.
In de Eerste Kamer wil de PVV-fractie dat dit wetsvoorstel zo snel mogelijk wordt aangenomen, dit vanwege de massale instroom van vluchtelingen uit Syrië. In de tussentijd wil de Tweede Kamer uitzoeken of er een tijdelijke oplossing gevonden kan worden om ervoor te zorgen dat volwassen mannen geen kindbruidjes uit Syrië halen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten