Mensen worden mondiger, steeds minder ontruimingen

Mensen worden mondiger, steeds minder ontruimingen

Geen categoriemaa 08, 14:47
Er worden steeds minder woningen ontruimd in Nederlanders. Het aantal ontruimingen op voorspraak van de deurwaarder daalde in 2018 met liefst 33 procent ten opzichte van 2017, een jaar eerder was het aantal ontruimingen al met een kleine twintig procent afgenomen. De daling wordt veroorzaakt door de sterk verbeterde economische situatie en omdat mensen met schulden steeds mondiger worden en veel eerder over hun penibele situatie durven te praten.

Van de regen in de drup

Zagen mensen met schulden vroeger de deurwaarder aankomen, dan kroop men snel weg. Paste men de alom bekende struisvogeltactiek toe. Net zo lang tot de deurwaarder niet alleen voor de deur stond maar met de politie die de deur forceerde en een groep mensen die het huis kwamen ontruimen. Dan moesten ze wel tevoorschijn komen en dan was er geen andere oplossing meer mogelijk en was het leed niet meer te overzien. Het ontruimen van woningen is een van de zwaarste sancties van een gerechtsdeurwaarder, net als het beslag leggen op inkomen of op de bankrekening. Heel effectief is dit ook niet, want zeker de mensen die te maken krijgen met bankbeslag komen van de regen in de drup en dus alleen maar dieper in de financiële problemen.

Eerder met elkaar in gesprek

Volgens officiële instanties is de daling van het aantal ontruimingen vooral een gevolg van de verbeterde samenwerking tussen corporaties en gerechtsdeurwaarders, in werkelijkheid spelen de mensen met schulden de hoofdrol. Zij komen namelijk veel eerder uit voor hun financieel problematische situatie. Daardoor gaan de betrokken partijen eerder met elkaar in gesprek en worden de schulden bespreekbaar gemaakt. Een traject dat tijd en inspanning kost, maar wel effect sorteert en dus ontruimingen voorkomt.

Bankbeslag helpt schuldenaar niet verder

Vroeger was het een schande als je schulden had, tegenwoordig is dat niet meer het geval. Ook door de aandacht in de media voor schulden durven mensen er tegenwoordig veel eerder over te praten. En hoe eerder ze dat doen, hoe eerder er ook iets aan de situatie gedaan kan worden. “Een ontruiming of een bankbeslag helpt zeker de schuldenaar niet verder. Die heeft of geen onderdak of vaak weken geen geld meer. De problemen worden dan alleen maar erger.”, aldus Jurgen Zuurman van De Voordeligste Deurwaarder.
Behalve mensen die behoorlijk mondiger (en eerlijker) geworden zijn, heeft uiteraard ook de beter draaiende economie bijgedragen aan de enorme daling van het aantal woningontruimingen. Voor de deurwaarderskantoren heeft dit ook gevolgen, zij zien hun omzet elk jaar verder dalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten