Merkel buigt voor Erdogan en maakt weg vrij voor strafvervolging komiek

Geen categorieapr 15 2016, 15:02
De komiek maakte Erdogan belachelijk en als het aan Merkel ligt, mag hij daarvoor worden vervolgd.
Een zwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting in Duitsland. De regering van bondskanselier Merkel heeft haar akkoord gegeven voor de strafvervolging van komiek Jan Böhmermann, op aandringen van de Turkse president Erdogan. Erdogan was ziedend over een gedicht dat Böhmermann voorlas in een satirisch tv-programma, waarin hij onder meer zei dat de Turkse leider een klein geslachtsdeel heeft, en seks heeft met schapen.
Prima, zou je zeggen. Laat die halve dictator, die de vrijheid van meningsuiting in zijn eigen land grof inperkt en journalisten in de cel gooit, maar lekker in zijn islamistische sop gaar koken. Wat een Duitse komiek op de Duitse televisie zegt, gaat Erdogan immers niets aan. Maar Erdogan eiste dat de komiek zou worden vervolgd wegens belediging van een bevriend staatshoofd en deed zelfs aangifte bij de Duitse politie.
Volgens de Duitse grondwet mag de regering in zo'n geval beslissen of vervolging ook daadwerkelijk plaatsvindt. De ideale gelegenheid om Erdogan te vertellen dat hij zich met zijn eigen zaken moet bemoeien! Maar Merkel dacht daar anders over. De lange arm van de Turkse regering reikt ver, zo bleek vandaag: Merkel bezwijkt onder de Turkse druk en stemt in met vervolging. De bondskanselier wist het schandalige nieuws mooi te verpakken:

"In Duitsland heeft niet de regering maar justitie het laatste woord"

Ook uitte ze wat kritiek op de mensenrechtensituatie in Turkije. Leuk dat ze dat even doet voor de vorm, maar in werkelijkheid maakt Merkel de vrijheid van meningsuiting in Duitsland ondergeschikt aan de wensen van dictator Erdogan. Zelf zegt Merkel dat ze de relatie met Turkije goed wil houden, omdat dat land belangrijk is om de vluchtelingenkwestie in goede banen te leiden.
Enige tijd geleden schreef ik al dat de huidige vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije ons veel te afhankelijk maakt van Erdogan, en de Turken veel te veel invloed geeft. De beslissing van Merkel toont mijn gelijk aan: Erdogan gebruikt de vluchtelingenkwestie om Europese landen onder druk te zetten, en te zorgen dat ze doen wat hij wil. "Bevriend" staatshoofd? Laat me niet lachen.
Overigens is er ook een lichtpuntje: de centrumlinkse SPD – coalitiepartner van Merkels CDU – snapt wél dat vrijheid van meningsuiting belangrijk is. Fractievoorzitter Oppermann zegt op Twitter dat hij de beslissing van Merkel verkeerd vindt:
https://twitter.com/ThomasOppermann/status/720934891156803584
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten