Merkel wordt opeens wakker: 'Europese Centrale Bank past beleid aan in voordeel zwakke EU-landen, euro is te weinig waard'

Geen categoriefeb 18 2017, 21:00
Goh, wordt er ook één wakker hoor.
De verkiezingen komen er later dit jaar niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel is daar nu natuurlijk al mee bezig. Daarom is ze opeens immigratiekritisch (dit nadat zij er in haar eentje voor zorgde dat de EU een opengrenzenbeleid voerde waardoor terroristen en andersoortige moslimfundamentalisten naar Europa konden komen) én uit ze zowaar kritiek op de Europese Centrale Bank.

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is er een probleem met de waarde van de euro. Dit zou te wijten zijn aan de Europese Centrale Bank, die haar beleid aanpast ten gunste van de zwakkere landen in de eurozone, waarbij te weinig rekening wordt gehouden met Duitsland.

Zo zei ze onder meer:

"Als we nog steeds de Duitse mark hadden gehad, zou de munt zeker een andere waarde hebben dan de euro op dit moment heeft. Maar het gaat hier om een onafhankelijk monetair beleid, waarop ik geen invloed heb als Duitse kanselier."

Wat voor andere waarde, vraagt u zich wellicht af? Nou, de euro zou dan veel meer waard zijn. Maar ja, zoals Merkel terecht opmerkte is het beleid van de ECB niet afgestemd op Duitsland of Nederland. "In plaats daarvan is het aangepast op landen als Portugal, Slovenië en Slowakije." Met andere woorden: de zwakke Europese landen krijgen wat ze nodig hebben, en dat gaat ten koste van de sterke Europese landen. Dat betekent: ten koste van Duitsland én Nederland.
Nu is het heel prettig dat Merkel dit ook eindelijk hardop durft te zeggen, maar het komt allemaal rijkelijk laat. Je vraagt je daarom af waarom Merkel hier nu ineens mee komt?
Het antwoord laat zich raden: de verkiezingen komen eraan en het eurokritische Alternative für Deutschland staat er heel redelijk voor in de peilingen; in ieder geval goed genoeg om Merkel mogelijk van een nieuwe termijn als bondskanselier af te houden. Door dit soort ECB-kritische taal hoopt ze ongetwijfeld dat ze die partij enigszins kan ondermijnen, en dus klein kan houden, waardoor ze SPD-kandidaat Martin Schulz toch nog kan verslaan.
Nou is Schulz natuurlijk een vreselijke man die de verkiezingen absoluut niet mag winnen, maar Merkel is niet eens zo heel veel beter. Er zit daarom maar één ding op voor de Duitse kiezers: ze moeten AfD zo groot maken dat de partij mee gaat doen om de eindoverwinning... of de boel in ieder geval zo zeer verstoort dat de standpunten en achterban van de partij niet langer genegeerd kunnen worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten