MH17 - Maleisische premier betwijfelt schuld Rusland: 'Waar is het bewijs?'

Geen categoriemei 31 2019, 16:00
De Nederlandse regering is in verlegenheid gebracht door de Maleisische premier Mahathir Mohammad. Hij twijfelt openlijk over bepaalde conclusies van het Joint Investigation Team (JIT), specifiek dat Rusland schuldig is aan het neerhalen van MH17 met een BUK-raket. Via de NRC.
Met dit soort onderwerpen kom je al snel in 'aluhoedje'-territorium en daar lijkt de Maleisische premier zich ook van bewust. Hij maakt dan ook duidelijk dat hij de meeste conclusies van het JIT-onderzoek onderschrijft. Ja, MH17 is naar alle waarschijnlijkheid neergehaald door een BUK-raket. Die BUK-raket was ook bijna zeker van Russische makelij. Toch zou zo'n BUK-raket ook in Oekraïne gemaakt kunnen zijn. Eigenlijk doet dat er niet eens zo toe.
Waar premier Mohammad zich aan stoort is de conclusie dat Rusland de raket afgevuurd zou hebben. Het lijkt hem ten eerste nogal onwaarschijnlijk dat een gedisciplineerde partij als Rusland zomaar zo'n raket afvuurt in zo'n conflictsituatie en ten tweede ontbreekt volgens hem ieder bewijs.
Het JIT concludeerde namelijk dat de raket werd afgevuurd vanuit een gebied dat in handen was van pro-Russische separatisten. Maar in hoeverre dat gebied ook volledig in handen was van de separatisten, is onduidelijk. Ook is het nogal frappant dat Oekraïne, dat toen het JIT werd opgezet, aan mocht schuiven als onderzoekende partij én een veto kreeg over wat er wel en niet in het rapport zou verschijnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten