'Is zielig' - Gemeente Amsterdam beloont minimagezinnen door vrijwillige ouderbijdrage voor ze te betalen

Geen categoriemei 31 2019, 15:00
Verrassend is het niet wat er gebeurt in Amsterdam, schrijnend en onverstandig is het zeker! Minimagezinnen worden met het betalen van de ouderbijdrage voor school 'geholpen' door de gemeente, die ze vijftig euro geeft. Dat meldt de NOS.
Vanaf komend schooljaar mogen alle basisschoolleerlingen uit minimagezinnen óók mee op schoolreisje. Dit wordt namelijk bekostigd door een zogeheten 'vrijwillige bijdrage' omdat het om een buitenschoolse activiteit gaat. Dit betekende dat niet iedereen mee kon als er niet mee werd betaald door de ouders, om de kosten te dekken.
Heel zielig voor sommige kinderen natuurlijk, waardoor de gemeente Amsterdam onder het mom van 'inclusiviteit' nu bijspringt. Potverdorie wat geweldig, toch? Kunnen zij ook lekker meedoen!
Het probleem is alleen dat, als dergelijke gezinnen ooit (nét) uit de minima komen, zij het recht op die vijftig euro natuurlijk verliezen. Zoals dat eigenlijk met alle subsidies gaat. Wat hier dus gebeurt, is dat onder de minimagrens blijven eigenlijk wordt gestimuleerd. En dat terwijl alles erop wijst dat dit op de lange termijn niet werkt. Het gaat weliswaar om een bedrag van vijftig euro, maar had daar niet op z'n minst een kleine tegenprestatie tegenover kunnen staan? Een middagje helpen bij de buitenschoolse opvang? Meehelpen met het organiseren van een schoolfeest of iets dergelijks? Laat zo'n school een benefietavond organiseren zodat 'geen minima'-ouders een duit in het zakje kunnen doen?
Kennelijk is er niet eens zoiets geopperd en is er direct gekozen voor het betalen van die bijdrage omdat zo'n kind anders thuis zit te huilen of wordt gepest, en dat is zielig. Dat lijkt de hoofdreden te zijn geweest voor dit beleid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten