Migrantencrisis overschaduwt EU-overleg met Balkanlanden

Geen categorieaug 27 2015, 12:37
Vluchtelingencrisis is gespreksonderwerp nummer één bij top in Wenen.
In Wenen praat de EU vandaag met verschillende Balkanlanden over de crisis die onstaan is door de grote toestroom vluchtelingen richting Europa. Het gaat om Albanië, Servië, Macedonië, Kosovo, Montenegro en Bosnië. Oorspronkelijk zou het overleg gaan over de economische toekomst van de Balkanlanden, maar de vluchtelingencrisis overschaduwt alle andere gespreksonderwerpen.
[caption id="attachment_118184" align="aligncenter" width="638"]Migratiestromen in Europa. (Voice of America) Migratiestromen in Europa. (Voice of America)[/caption]
Voorafgaand aan de conferentie beloofde de Europese Commissie al 1,5 miljoen euro extra om humanitaire hulp te bieden aan vluchtelingen die zijn gestrand in Servië en Macedonië. Ook minister Koenders van buitenlandse zaken kondigde aan dat Nederland extra geld uittrekt voor de migrantencrisis Van januari tot juli dit jaar kwamen 102,000 migranten de EU binnen via de westelijke Balkanlanden. Ter vergelijking: tijdens dezelfde periode in 2014 was dat aantal slechts 8,000. De migratiestroom is dus van ongekende proporties.
Border agreement BIH
De top met de Balkanlanden werd onder meer bijgewoond door de premiers van Oostenrijk en Italië, Duitse bondskanselier Merkel en EU-buitenlandchef Frederica Mogherini. De conferentie is onderdeel van het zogeheten Berlijn-proces, dat erop gericht is de banden tussen de EU en de Balkanlanden aan te halen met het oog op uiteindelijke EU-toetreding van die landen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten