Open brief aan Quinsy Gario

Open brief aan Quinsy Gario

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren heeft een schitterende open brief geschreven aan Quinsy Gario, beroepsslachtoffer en racismeroeper. Zijn boodschap? Laat Zwarte Piet met rust!

Het gebeurt niet vaak, maar af en toe staan er politici op die daadwerkelijk ergens in geloven en hun waarden en principes met passie verdedigen. Joram van Klaveren van VoorNederland (VNL) is zo'n politicus. In deze open brief gericht aan Quinsy Gario legt hij uit wat de oorsprong van Zwarte Piet is, en verzoekt hij de racismehuiler om nou eindelijk op te houden met zijn geblèr.

Michael van der Galien.

Hier de brief van Joram.

Geachte heer Gario,

Onlangs maakten wij kennis met elkaar in de televisieshow van Jeroen Pauw. U zat daar, wederom, met de bedoeling aan te geven hoe ondeugdelijk het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet is, en welk een schande het is dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking deze traditie wenst te behouden.

Een duidelijke stellingname. Dat het fundament van uw pleidooi - Zwarte Piet is een verwijzing naar de slavernij en daarom onnodig kwetsend - weinig van doen heeft met de waarheid, lijkt u niet bekend of nog erger, niet te deren.

Feit is echter dat Zwarte Piet nimmer een slaaf is geweest. Zwarte Piet is de Nederlandse uiting van een duizenden jaren oud archetype. Al in voor-christelijke tijden maakten mensen van over heel de wereld (ook in ons deel van Europa) het gezicht zwart bij bepaalde riten. Ook de mondiale mythe van een bestraffende 'man met de zak' die ongehoorzame kinderen meeneemt en ze tuchtigt met een stok of roe, is al vele malen ouder dan de weg naar Rome. In het latere Europa vaak ook geprojecteerd op de vijandige Moor, met zijn donkere uiterlijk en zwarte krullen.

Voeg daar het gegeven aan toe dat de voor-christelijke Sinterklaas - de bebaarde Odin die op zijn witte paard Sleipnir over de bomen vloog - al twee zwarte (gevederde) hulpjes had, en we zijn al een eind op weg.

Zwarte Piet is een klassiek syncretisme. Een samengaan van verschillende tradities en mythen die uiteindelijk een nieuw verhaal vormen. De slavernij maakt daar echter geen deel van uit.

Nu is het alleen al vanwege uw onjuiste argumenten storend dat u op een zeer militante wijze tracht het traditionele Sinterklaasfeest de nek om te draaien. Maar ook uw impliciete bewering dat mensen die Sinterklaas mét Zwarte Piet vieren, meedoen aan een racistisch feest en dus eigenlijk discrimineren is verwerpelijk.

U zou uw eigen advies, dat mensen zich moeten verdiepen in de geschiedenis van Zwarte Piet, ter harte moeten nemen, uw strijd tegen het kinderfeest moeten staken en eigenlijk uw excuses moeten aanbieden voor de belastering van onschuldige folklore.

In afwachting van uw antwoord en met vriendelijke groet,

J.J. van Klaveren

Tweede Kamerlid voor de fractie van VoorNederland en godsdienstwetenschapper.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties