Militair jurist: 'Missie Mali is verspilling van belastinggeld'

Militair jurist: 'Missie Mali is verspilling van belastinggeld'

Beetje een open deur, maar toch fijn dat even bevestigd te zien worden. De missie in Mali is volgens militair jurist Reinout Sterk, niet meer geweest dan verspilling van belastinggeld. Via De Telegraaf.

Hij schetst een beeld van militairen en politiemensen die maar wat uit hun neus zitten te vreten, verkenners die niet voorbij de poort van de basis komen en een slecht georganiseerde bende waardoor welwillende mensen hun werk niet eens goed kúnnen uitvoeren. Sterk noemt dat pure verspilling, en geef hem eens ongelijk.

Het meest schrijnende is nog wel dat er meer een cultuur van rang najagen heerst dan daadwerkelijk Mali beter achter zien te laten dan het was. Hier moet natuurlijk wel even worden uitgekeken voor de mogelijkheid dat straks iedereen zit te fitten op luie militairen, ik heb namelijk zelf sterk de indruk dat die méér dan capabel zijn voor de taak, maar totaal geen vertrouwen hebben in de bedoelingen van de Nederlandse overheid.

Bezuiniging na bezuiniging, flut uitrusting, geknoei met chroom-6 verf, een defecte mortier hier en daar, en als je een keer een kogel afvuurt (als je die al hebt) moet je haast nog verantwoorden waarom die raak was. Daar zou ik m'n leven ook niet voor in de waagschaal willen leggen.

De missie in Mali heeft volgens mij dan ook veel meer de kenmerken van een diplomatiek 'moetje' dan de echte ambitie om dat land te stabiliseren. Niet zo gek dus dat Defensie personeelstekort heeft.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties