Militair Yvette verliest baan door relatie met Turkse man

Geen categoriejan 21 2015, 11:00
Ja, en? Dat is toch volkomen logisch?
Een militair, korporaal Yvette, is laaiend. De reden? Haar superieuren hebben haar laten weten dat ze haar baan waarschijnlijk verliest als ze haar relatie met een Turkse man niet snel beëindigt.
Yvette vindt dat belachelijk. "Bekijk het even. Zij bepalen niet op wie ik verliefd word," zegt ze in het AD.
Dat klopt natuurlijk helemaal. Het leger heet het recht niet om te bepalen op wie je verliefd wordt. Helaas voor haar heeft Defensie het recht wél om haar dienstverband te beëindigen als ze een relatie aangaat met een man die mogelijkerwijs de staatsveiligheid in gevaar brengt.
En daar knelt het. De MIVD kan namelijk geen achtergrondonderzoek naar haar vriend doen omdat de militaire inlichtingendienst geen samenwerkingsverband heeft met haar Turkse evenknie. Als zodanig kan er geen verklaring van goed gedrag worden afgegeven. En ja, dat is nogal problematisch, in ieder geval wel als je als Yvette zijnde bij het leger wil blijven werken.
Yvettes directe superieuren steunen haar, maar Defensie lijkt daar vooralsnog lak aan te hebben. De MIVD zegt dat er geen goede werkrelatie is met Turkije, et voila, einde debat.
De meest lachwekkende reactie komt van Yvettes advocaat, die blijkbaar in een heel andere wereld leeft dan wij:

De militair in kwestie, die al 13 jaar bij Defensie werkt en twee keer naar Afghanistan werd uitgezonden, is een procedure begonnen om de beslissing terug te draaien. ,,Nederland maakt zich hiermee in NAVO-verband belachelijk,'' zegt haar advocaat, Michael Ruperti. ,,Blijkbaar vertrouwen we de inlichtingen van een partnerland niet.''

Turkije een partnerland? Dat land had jaren geleden al uit de NAVO gegooid moeten worden. Als we iemand niet kunnen vertrouwen dan zijn het de Turken. In plaats van de relatie met de Turkse inlichtingendiensten te verbeteren moet Nederland alle banden doorsnijden (behalve als het nuttig is om contacten te hebben om moslimradicalen in de gaten te houden), pleiten voor beëindiging van Turkijes onderhandelingen om toe te treden tot de EU, en - oh ja - er bij de NAVO op aan dringen dat dit land op zoek kan naar een andere militair bondgenootschap.
Yvettes vriend zal vast een heel vriendelijke man zijn, maar gezien de omstandigheden kan de MIVD daar niet klakkeloos vanuit gaan... en zijn er redenen genoeg om Turkije te wantrouwen. Als mevrouw de korporaal daar problemen mee heeft kan ze kiezen: of ze kapt de relatie af óf ze kan op zoek naar een nieuwe baan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten