Miljardensubsidies voor biomassa zijn 'weggegooid geld' volgens EASAC-wetenschappers

Geen categorieokt 03 2019, 11:00
Wat zullen we nou krijgen?! We spelen weer eens het braafste jongetje van de klas en willen er alles aan doen om de klimaatdoelen te halen, krijg je ineens een flinke deksel op de neus. Volgens het kabinet is biomassa erg belangrijk voor het halen van de doelstellingen en wordt gezien als een duurzame energiebron. Dit alles mag dan ook wat kosten van de overheid, want er is zo'n 11,4 miljard euro subsidie voor gereserveerd. Maar volgens de Europese koepel van wetenschappers blijkt dit weggegooid geld te zijn. Pijnlijk!
Zo schijnt het een 'waanidee' te zijn dat 'het verbranden van biomassa duurzaam is', zo valt te lezen in het Algemeen Dagblad.
Binnen een paar jaar zullen er zo'n 628 biomassa-installaties in Nederland staan. En dat kost geld. Naast de opvatting van het kabinet om dit als duurzame energiebron te zien, denken ze dit ook nodig te hebben om de gaskraan in Groningen eindelijk dicht te kunnen draaien. Momenteel worden er dan ook grote kolencentrales in Geertruidenberg en Eemshaven omgetoverd tot biomassacentrales.
En dan volgt er een wel heel pijnlijke tik op de neus van de overheid. Volgens de European Academies Science Advisory Council (EASAC) zou deze ombouw namelijk een 'averechts' effect hebben voor het klimaat. En als klap op de vuurpijl zouden deze miljarden een slechte besteding zijn van publiek geld.

"Biomassa is een heel slechte energiebron. Verbranding van hout levert weinig energie op, waardoor er netto meer CO2 uit de schoorsteen komt dan bij kolen en gas. Door een Europese afspraak hoeven we die uitstoot alleen niet in onze klimaatboekhouding op te nemen’’, zegt hoogleraar Louise Vet, die namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de milieugroep van EASAC zit."

Tja, daar zit je dan met je goede gedrag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten