Algemene Vereniging Schoolleiders waarschuwt voor onderwijscrisis! Garantie op onderwijs voor alle kinderen 'niet meer gegarandeerd'

Geen categorieokt 03 2019, 10:00
Een nieuwe crisis in ons knusse kikkerlandje lijkt aanstaande. Dit keer niet over de stikstofuitstoot, maar over het lerarentekort. Als we de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) moeten geloven, dan kan onderwijs niet meer voor alle kinderen gegarandeerd worden. En dan sta je natuurlijk wel in je hemd als zogenaamd welvarend land. Via BNR.
De oplossing hiervoor laat zich natuurlijk wel raden: geld. Keiharde knaken zijn nodig om het lerarentekort in het onderwijs te bestrijden. Het tekort loopt volgens Petra van Haren, voorzitter van het AVS, zelfs zo de spuigaten uit dat het in onder andere Noord-Holland en Zuid-Holland, nagenoeg onmogelijk is geworden om vervanging te regelen.

"Dit schooljaar is gestart met een tekort van veertienhonderd leraren, dit kan in 2025 oplopen naar wel tienduizend. Het schoolleidingstekort is procentueel nóg groter dan het lerarentekort."

De werkdruk is hoog en verder spelen er nog kwesties als kansongelijkheid en is er sprake van een loonkloof. Genoeg reden om de toegezegde werkdrukgelden uit het 'noodpakket' erbij te slepen, volgens Van Haren.

"Het gaat ook om een loonimpuls om de kloof tussen het primair en het voortgezet onderwijs te dichten, ook in het voortgezet gaat het om een stuk lesreductie - de werkdruk is daar heel hoog. Ook is daar geld nodig om de kansongelijkheid te voorkomen. In het CO willen leraren nauwelijks meer werken omdat het werk daar heel erg zwaar en intensief is, en juist daar zijn ze het hardst nodig."

Natuurlijk is Lodewijk Asscher er als de kippen bij om op dit nieuws te reageren. Dat deed hij door middel van deze tweet.
https://twitter.com/LodewijkA/status/1179647027086594048
Gelukkig vindt vandaag het vervolg plaats van de Algemene Financiële Beschouwingen. De kornuiten van de Tweede Kamer zullen dan ook debatteren over de onderwijsbegroting. Er zal dus weer lekker op los gepolderd worden over dit probleem. Maar misschien wordt het na deze noodkreet eens tijd om minder te discussiëren en dit probleem aan te pakken. Kortom: handjes uit de mouwen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten