Miljoenennota: Kabinet trekt portemonnee en laat koopkracht extra toenemen

Miljoenennota: Kabinet trekt portemonnee en laat koopkracht extra toenemen

De Miljoenennota is wederom gelekt en dus komt er weer allerlei informatie vrij over welke economische keuzes Nederland dit keer gaat maken en wat de verwachte effecten zijn. Één van de opvallendste keuzes is de koopkrachtinjectie. Via het AD.

Koopkracht
De koopkracht van een doorsnee huishouden komt uit op 2,1 procent. Dat betekent dus ook dat de helft van alle huishoudens daar onder zit en de andere helft erboven zit. Het kabinet krikt de 1,2 procent koopkrachtstijging dus met 0,9 procentpunt op. Dit gaan ze doen met geld dat anders naar het aflossen van de staatsschuld was gegaan. Deze staat op 47,7 procent van het bruto binnenlands product. De exacte details over de invulling van deze lastenverlichting moeten we nog afwachten. In totaal zou het om zo'n drie miljard euro extra lastenverlichting gaan.

Waarschijnlijk wordt een deel van de 'klap' opgevangen door de voorgestelde winstbelasting voor multinationals en de hogere overdrachtsbelasting voor beleggers in de woningmarkt.

Investeringsfonds
Een ander opvallend idee is het investeringsfonds. Rutte speelt met het idee om een fonds op te richten voor de overheid, met geleend geld (want lage rente), en daarmee in grote projecten te investeren. Het zou dan gaan om infrastructurele-, onderwijs- en wetenschapsprojecten. Hier wordt echter nog geen duidelijkheid over gegeven en zal dus even afwachten zijn.

Tot dusver dus redelijk positief nieuws. Ik vraag me af wat de negatieve aspecten van de Miljoenennota zullen zijn! Die krijgen we denk ik pas dinsdag te horen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties