Minder geregistreerde criminaliteit, maar ook laag vertrouwen in de politie en de overheid

Geen categoriemei 07 2018, 8:00
Het CBS stelt in haar rapport, Criminaliteit, slachtoffers, moord en doodslag 1948-2017, dat de criminaliteitscijfers zijn gedaald tot het niveau van 1980. Dat betekent niet gelijk iets goeds, want sinds de Tweede Wereldoorlog was er decennia lang een stijging te zien en sinds kort is er pas een daling. Ook betekent het niet dat er ook daadwerkelijk minder criminaliteit is.
Zo is er in 2017 een stijging van het aantal moorden en zoals we nog weten is er nog niet zo lang geleden duidelijk geworden dat er veel meer criminaliteit plaatsvindt dan de cijfers aangeven. Dat heeft vooral te maken met de bereidheid om aangifte te doen of niet. Als mensen geen aangifte doen, dan wordt een crimineel feit niet geregistreerd.

Aan de ene kant is aangifte doen gemakkelijker geworden doordat de politie via telefoon en internet beter bereikbaar is geworden. Aan de andere kant doen mensen door de toegenomen welvaart minder vaak aangifte van inbraak of vernieling als de financiële schade klein is. Ook zijn er mensen die geen aangifte doen omdat ze het gevoel hebben dat de politie er toch niets mee doet.

Toch lijken de cijfers volgens het CBS wel te vertrouwen, omdat de cijfers van het gevoel van veiligheid er naast zijn gelegd. Hierdoor zou volgens het CBS de geregistreerde criminaliteitscijfers wel voor een groot deel kloppen. Naar mijn idee lijkt het ook veiliger geworden, dat merk ik zelf ook, maar het bericht van vorig jaar, zoals al eerder vermeld, dat er veel meer criminaliteit is dan er geregistreerd is, maakt mij wantrouwig tegenover dit bericht. Het kan niet zo zijn dat het dan binnen een jaar voor een groot deel is opgelost.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten