Minimumloon zorgt voor maximale problemen op de hedendaagse arbeidsmarkt

Minimumloon zorgt voor maximale problemen op de hedendaagse arbeidsmarkt

Goede intenties, foute maatregel.

Een verbod om te werken tegen een bepaalde prijs staat haaks op de doelstelling om banen te creëren. Jong links Nederland, verenigd in de groep Young & United, denkt hier compleet anders over. Young & United is een samenwerkingsverband tussen onder andere de FNV en de politieke jongerenorganisaties van de PvdA, de SP en Groenlinks. Doordat het minimumloon en het minimumjeugdloon van elkaar verschillen betoogt de groep, moet het minimumjeugdloon omhoog naar hetzelfde niveau als het minimumloon. In plaats van de politiek dankbaar te zijn voor de bevoorrechte positie van de jongeren, gooien zij hun eigen glazen in en creëren ze voor zichzelf en de volgende generatie jongeren werkloosheid.

Young & United begint haar betoog door te stellen dat organisaties jongeren alleen het minimumloon betalen. Voorbij wordt gegaan aan het feit dat je dan eerst werk moet hebben, iets wat het minimumloon probeert tegen te houden. De groep met werkloze jongeren zal alleen maar stijgen als het aan Young & United ligt. Iemand die jong is, kan in sommige gevallen nog lang arbeid produceren die boven het minimumloon uitkomt. Het afschaffen van het minimumloon helpt jongeren juist doordat ze sneller een baan krijgen. Door dit te verhogen zullen alleen talentvolle mensen een baan kunnen krijgen en zullen mensen die niet de prijs van het minimumloon waard zijn met de gebakken peren thuis op de bank zitten.

Daarnaast is het erg met wat voor dedain er wordt neergekeken op groepen die weinig verdienen. Een goed voorbeeld hiervan is het verschil in houding tussen mensen die vrijwilligerswerk doen en mensen die onder het minimumloon betaald krijgen. Vrijwilligerswerk wordt, terecht, beschouwd als een goed iets. Mensen die vrijwillig tijd steken in het verder helpen van een organisatie zijn allemaal stuk voor stuk helden. Op het moment dat deze mensen een beloning krijgen die ligt onder het minimumloon, is daar de overheid die vindt dat deze mensen onderbetaald worden. De werknemer die eerst een held was, krijgt van de overheid het stempel “zielig”, waardoor de werknemer zijn heldenstatus verliest. Een schande.

Verder is het meer dan schandalig dat Young & United een baas van een bedrijf neerzet als een “criminele kapitalist”. Op het moment dat de lonen naar beneden gaan, profiteert iedereen hiervan in bijvoorbeeld de supermarkt. Om namelijk te kunnen concurreren, moet men de focus hebben op zo laag mogelijke prijzen. Iedereen zal direct profiteren van de lage prijzen, waardoor mensen weer meer goederen kunnen kopen en de koopkracht zal toenemen.

Als laatste gaat Young & United voorbij aan het feit dat het juist goed is dat er voor iemand tien anderen zijn. We hebben namelijk tijdens de bankencrisis kunnen zien wat er gebeurt als er in een bepaalde markt onvoldoende keuzemogelijkheid is. Hoe meer bedrijven, hoe groter de kans dat er meer goede bedrijven ontstaan. Doordat een grote groep mensen de taken aan de onderkant van de samenleving kan vervullen, moeten diezelfde mensen om zich te kunnen onderscheiden doorstuderen of het hoger op gaan zoeken. Hierdoor kan er een sprong worden gemaakt en kunnen mensen eerder ontsnappen aan armoede. Dat deze sprong moeilijk is omdat het onderwijssysteem faalt klopt, maar dat is nog geen reden om het minimumloon hiervan als schuldige aan te wijzen.

We hebben door logisch te redeneren kunnen zien dat het verstandig is om het minimumloon af te schaffen. Er is geen enkel land ter wereld ooit beter geworden door arbeid op deze manier te verbieden en gelukkig gaat dat er ook nooit komen. Young & United is een economisch gevaarlijke club die probeert met ongetwijfeld goedbedoelde, maar geen goede voorstellen een stuk socialisme in te voeren waar jongeren zich tegen zouden moeten verzetten. Het zou goed zijn als deze club al in een vroeg stadium tot de orde wordt geroepen. De club heeft de eerste gevaarlijke acties al achter de rug door onder andere fakkels af te steken en teksten met vulgair taalgebruik zoals “Hey Rutte, ‪#‎halfloon? ‪#‎WTF!” te projecteren op het torentje. Hopelijk staakt deze club na het lezen van dit artikel de acties en gaat het over tot de orde van de dag.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer