Minister Van der Steur, genoeg met de blunders! Het is tijd om op te stappen

Geen categoriemrt 25 2016, 14:03
De minister van Veiligheid en Justitie blundert in zijn beantwoording van vragen over de Brusselse terrorist El-Bakraoui. Hoog tijd om op te stappen.
In een tijd waarin Europese landen worstelen met de vraag hoe de asielcrisis moet worden aangepakt, waarin onze buurlanden worden opgeschrikt door aanslagen, en ons eigen ministerie van Veiligheid en Justitie keer op keer blunders maakt, is er maar één conclusie mogelijk. Minister Van der Steur, het is tijd om te gaan.
Inmiddels is bekend dat Ibrahim el-Bakraoui, één van de daders van de Brusselse aanslagen, op 14 juli 2015 in Nederland is geweest, nadat hij was uitgezet door Turkije. De Turkse overheid verdacht de extremist van terroristische plannen, en stuurde hem daarom terug – naar Nederland, op El-Bakroui's eigen verzoek. Turkije maakte de uitzetting aan Nederland bekend middels een notitie in de digitale postbus van onze ambassade in Ankara.
Ondanks de melding "very urgent" werd die melding niet gelezen. Niemand in het Nederlandse veiligheidsapparaat was er dan ook van op de hoogte dat er 14 juli vorig jaar een gevaarlijke extremist op Schiphol landde – een blunder. Volgens Van der Steur had Turkije niet goed aangegeven dat het ging om een extremist. Bovendien had Turkije volgens Van der Steur ook even moeten bellen, in plaats van "slechts" een nota in de digitale postbus.
Bovendien, redeneert Van der Steur, was El-Bakraoui niet bekend als terrorist, dus hoe had Nederland het dan moeten weten? Van der Steur wijst naar België als schuldige – die hadden moeten bekendmaken dat El-Bakraoui gevaarlijk was.
Van der Steur wijst dus naar Turkije en België, maar is dat wel terecht? Hadden onze inlichtingendiensten niet even moeten doorvragen toen er een bericht binnenkwam met "very urgent" erboven? De voltallige oppositie maakt zich in de Tweede Kamer kwaad over de gang van zaken. De ChristenUnie ziet "reden tot zorg", en het CDA noemt de handelswijze "buitengewoon amateuristisch". Geert Wilders noemt het "onbegrijpelijk".
Maar in plaats van écht antwoord te geven op de terechte vragen van de oppositie, wijst Van der Steur liever naar anderen. Een mentaliteit van niks. Als Van der Steur écht begaan was met het functioneren van onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten, probeerde hij de onderste steen boven te krijgen. In plaats daarvan probeert hij liever zijn eigen straatje schoon te vegen.
Na zijn betrokkenheid bij de afwikkeling van de Teevendeal en de bijbehorende doofpotaffaire, de affaire rond de fotoshoot van Volkert van der Graaf die geregisseerd bleek te zijn door het OM, en zijn schandalige behandeling van wetenschapper George Maat in het MH17-onderzoek is dit al de zoveelste gigantische blunder van Van der Steur. En zoals altijd probeert hij de problemen niet op te lossen, maar praat hij eromheen.
Dit is niet de minister die Nederland nodig heeft in deze bange tijden. Nederland wil een minister die problemen aanpakt, in plaats van ze onder het tapijt te schuiven. Minister Van der Steur, het is mooi geweest. Maak van het Paasweekend gebruik om uw spullen te verzamelen op het ministerie, en treed af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten