Moedige Iraanse vrouwen verbranden de Koran uit protest tegen de ayatollahs: 'Ze lezen dit boek toch niet!'

Moedige Iraanse vrouwen verbranden de Koran uit protest tegen de ayatollahs: 'Ze lezen dit boek toch niet!'

Vrouwen in Iran hebben genoeg van het verstikkende religieuze systeem van Iran en tonen hun onwil om nog verder het islamitische bewind te ondersteunen door video's te delen waarop te zien is hoe ze Korans verbranden. De vrouwen zijn er helemaal klaar mee als oud vuil te worden behandeld, en demonstreren met lucifer en aansteker.

In Iraanse twitterkringen wordt er door seculiere (ex-)moslima's hard gewerkt om de hashtag #چالش_آتش_زدن_قرآن trending te krijgen. Dat betekent: #brandendekoranuitdaging en is een grote middelvinger die de vrouwen aan het opsteken zijn richting het Iraanse regime. Na veertig jaar "Islamitische Revolutie" zijn de vrouwen er helemaal klaar mee om te leven in de verstikkende omstandigheden die de ayatollah hebben gecreeërd in Iran.

En ze maken hun ontevredenheid niet alleen kenbaar met woorden, maar ook met daden. Met iets dat in Iran bekendstaat als zo ongeveer het ergste wat je kan doen: de Koran verbranden. Video's van vrouwen die ook in vrijheid willen leven gaan viral in het Midden-Oosten, en met goede reden. Het is na bijna een halve eeuw islamistische regeringsterreur wel eens tijd dat er een seculier bewind aan de macht komt in Iran, die afrekent met religieuze dwingelandij zoals het verplicht dragen van een hoofddoek of het ophangen van homo's.

Eén van de vrouwen roept bij haar Koranverbranding uit:

"Als ik in steen verander, dan zie ik jullie wel in het Louvre. De meeste mensen [in Iran] lezen dit boek niet. Als ze de betekenis kenden, zou de Islamitische Revolutie nog geen uur geduurd hebben!"

In Nederland krijgt de actie vooralsnog alleen steun vanuit de PVV. Partijleider Geert Wilders plaatste een video van een vrouw die het heilige moslimboek verbrandt via een retweet ook op zijn eigen Twitterprofiel.

Wat een dappere vrouwen zijn dit. Dus: your move, haatayatollahs in Teheran!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer