Moord en brand om verdwijnen fraudegevoelige NS-groepstickets: 'Van die prijsstijging kun je een week eten!'

Geen categoriejan 03 2018, 16:00
Als je een konijn bent, dan misschien ja.
Het was vanochtend een triest bericht om mee wakker te worden voor treinreizigers die jarenlang voor een appel en een ei door ons land hebben zitten treinen: de groepstickets van de Nederlandse Spoorwegen gaan over twee weken ter ziele. Die tickets vormden een zeer aantrekkelijk aanbod voor iedereen die een stevig stukje moet reizen, maar geen abonnement of studenten-ov heeft. Voor 70 euro kun je met tien mensen de hele dag door het hele land reizen, wat dus neerkomt op een luttele zeven eurootjes per persoon. Hartstikke mooi dus, maar eh: waar vind je nou zo snel negen vrienden die willen meereizen?
En zie daar, de fraude. Of nou ja, het oneigenlijk gebruik. Het was namelijk nooit een voorwaarde dat die tien mensen ook daadwerkelijk fysiek bij elkaar waren, waardoor op bijvoorbeeld Facebook massaal afspraken werden gemaakt met wildvreemden voor zulke tickets. Even die zeven euro overmaken, en voila, je krijgt een exemplaar van het ticket en kunt de hele dag reizen. Zonder die andere negen ooit te hebben gezien. Niet al te verrassend rekenen de NS daar nu mee af: over slechts twee weken veranderen de voorwaarden, én de prijzen. En vooral dat laatste maakt veel mensen chagrijnig, zoals deze docente verpleegkunde:

Melissa Christiaens-Jacobs, docent verpleegkunde aan het Summa College in Eindhoven, maakt vaak gebruik van het Groepsretour als zij met een klas uit het volwassenenonderwijs op excursie gaat. De volwassen leerlingen hebben geen studentenreisproduct voor het openbaar vervoer en moeten de reis dus zelf betalen.

Christiaens-Jacobs vreest dat sommige leerlingen niet meer mee kunnen als het Groepsretour verdwijnt. De voorwaarden van het Groepsticket zijn strenger, waardoor iedereen op hetzelfde station moet vertrekken, en de kosten zijn hoger.

Hoeveel hoger dan, vraag je je af? Nou, een héle hoop kennelijk:

Sommige mensen kunnen het geld volgens de Christiaens-Jacobs niet missen. "Al gaat het maar om 2 euro meer, dat kan toch het verschil maken", zegt zij. "Iemand kan voor die 2 euro ook twee broden kopen bij de supermarkt. Daar kun je een week van eten."

Nou, laat ik het zo zeggen: als jij een week weet te overleven op twee broden voor twee euro: complimenten. Dat wordt een taaie, droge maaltijd, maar hé: alles om wat centjes te besparen, toch? Laten we eerlijk zijn: dat oude groepsticket, hoe leuk het ook was, was natuurlijk nooit een goed idee. Treinen zijn al zo onrendabel als de pest en dus afhankelijk van keiharde subsidies, en met dit soort tickets al helemaal. Het wordt tijd dat we eens leren dat als je iets wil, je er toch echt voor zult moeten geven wat het waard is. Dat is het met deze stijgingen nog steeds bij lange na niet natuurlijk, maar het komt in de buurt.
Toch pakken de NS het niet goed aan met hun nieuwe voorwaarden. Dat de prijs omhoog gaat, prima - of in ieder geval soit - maar met de overige wijzigingen snijden ze zichzelf in de vingers. Zo is het ticket enkel nog geldig voor een enkele reis en - nog veel onhandiger - moet iedereen precies hetzelfde stuk afleggen. Later instappen bijvoorbeeld is er dus niet meer in. Nee, dan pakken ze dat in landen als Duitsland toch stukken beter aan: daar koop je gewoon een groepsticket wat de hele dag geldig is en waar je prima later in kunt stappen of eerder eruit kunt, aangezien je maar één exemplaar hebt waar ieder zijn naam op moet zetten. Werkt prima, maar helaas: hier willen ze kennelijk het wiel opnieuw uitvinden. En ze hebben het nog vierkant gemaakt ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten