Moordlustig ISIS doodt tientallen burgers op één dag in Syrië

Geen categoriejan 17 2016, 11:00
We naderen het punt dat ISIS twee jaar geleden een grote opmars maakte en grote delen van Syrië en Irak veroverden. Maar uitgemoord zijn ze nog altijd niet.
In Europa verschijnen er langzaamaan berichten dat ISIS op de weg terug is. Maar voordat de islamitische terreurbeweging is verslagen, zal er waarschijnlijk nog heel wat bloed moeten vloeien. Gisteren bijvoorbeeld, was zo'n dag waarbij menig kop rolde. Helaas letterlijk.
In de oostelijke stad Deir al-Zor zijn er volgens de Syrische regering maar liefst 300 burgers om het leven gekomen bij een aanslag van de terreurgroep. Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten omschrijft de situatie als een regelrecht bloedbad:

If confirmed it would be one of the highest tolls for a single day in Syria’s nearly five-year war. The Syrian Observatory for Human Rights, which monitors the violence in the country through a wide network of local sources, said the militants killed dozens. “We have 60 people confirmed killed, but the number is big. The details are hard to get so far but the deaths are in dozens,” the Observatory's head Rami Abdulrahman told Reuters.

Onder de doden zouden in ieder geval 35 soldaten of leden van pro-Assadmilities zijn. Allen door onthoofding om het leven gebracht.
Bovendien boekte ISIS vooruitgang met de verovering van Deir al-Zor. Assad heeft het centrum van de stad in handen en een militair vliegveld, maar ISIS controleert de overige 60%. Deir al-Zor is een plaats van strategische betekenis, want het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie die niet alleen aan de grens met Irak ligt (en dus belangrijk voor aanvoerroutes), maar ook nog eens zeer rijk aan olie is. De dupe van de strijd zijn de nog resterende 200.000 inwoners van de stad. Zij hebben geen voedsel, geen eten en nauwelijks medicijnen. Zowel Assad als ISIS lijken de stad zelf vele malen interessanter te vinden dan de mensen die erin leven.
Behalve in Deir al-Zor werd er ook gevochten in het noordelijke rebellenbolwerk Aleppo, waar 16 ISIS-strijders om het leven kwamen.
Voorlopig gaat het geweld in Syrië dus nog wel even door.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten