Na Facebook en YouTube verwijdert Apple ook content van de radicaal-rechtse Alex Jones

Geen categorieaug 06 2018, 13:00
Volgens mij kennen we bijna allemaal Alex Jones wel. Hij is de keyhost van het kanaal InfoWars. Een rechtse 'nieuwsmedium' op internet. Alex Jones staat bekend om zijn tirades en zijn rare complot theorieën. In elk geval niet een goed gezicht voor de Conservatieven in de Verenigde Staten. Hij staat naar mijn mening voor alles waar de linkiewinkies boos om zijn en rechts om verachten.

Jones ligt al lange tijd onder vuur voor zijn gedachtengoed. Zo claimt hij dat de schietpartij op basisschool Sandy Hook, waarbij in 2012 twintig kinderen en zes volwassenen de dood vonden, niet heeft plaatsgevonden. Ouders van een aantal slachtoffers hebben inmiddels een zaak tegen hem aangespannen wegens laster. Daarnaast claimde Jones onlangs dat de Democratische Partij plannen had om een burgeroorlog te beginnen op 4 juli. Op die dag viert Amerika zijn onafhankelijkheid.

Tijdens een rechtszaak in 2017 noemde de advocaat van Jones zijn gedrag een typetje. "Hij speelt een karakter, hij is een artiest." De zaak draaide om de voogdij van de drie kinderen die hij met zijn ex-vrouw heeft. Die stelt overigens dat hij geen stabiel persoon is. "Hij zegt dat hij Alec Baldwins nek wil breken. Hij wil dat J-Lo wordt verkracht."

Er zijn natuurlijk altijd mensen die zulke types zullen verdedigen, dus waarschijnlijk ook onder dit artikel. Je kan uren lang praten over of de visies en mening van Alex Jones wel of niet klopt, maar in dit artikel wil ik daar niet op ingaan. Het gaat mij vooral om de censuur die de mediaplatformen plegen.
Ik walg van Alex Jones, om zijn manier van praten en zijn belachelijke tirades, maar alsnog heeft hij het recht om die te uiten en ventileren op internet. Het zijn private ondernemingen, Facebook & co., dus ze mogen doen wat ze willen. De consument zal hen er wel of niet voor straffen. Toch vind ik dat deze bedrijven een grote fout maken. Elke vorm van mening, behalve als het geweld oproept, moet toegestaan zijn. Elke mening moet getolereerd worden, als het niet oproept tot geweld.
Je kan het er niet mee eens zijn, je kan het walgelijk vinden, je kan het onethisch vinden, immoreel, maakt mij niet uit. Geef wel de ruimte om dit soort meningen naar buiten te laten gaan. Voor je het weet verbergt het zich weer ondergronds, op fora als 4chan en dan is het niet vatbaar voor kritiek of analyses. Zouden we dat moeten willen? Nee, natuurlijk niet.
Ik begrijp de positie en de mening van Apple, maar het is niet de juiste oplossing. Een 'veilige' omgeving is niet belangrijker dan de vrijheid van meningsuiting of de vrijheid van expressie. Hoe jammerlijk dat ook voor de tere zieltjes is, of voor de terecht gekwetsten. Het laatste wat wij moeten willen is dat dit soort types terug de duisternis ingaan en daardoor niet geconfronteerd worden met andere meningen en feiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten