Na opzegging van akkoord door Donald Trump vervolgt Iran nu definitief haar nucleaire programma

Geen categoriesep 07 2019, 18:00
De Iraanse regering gaat toch weer uranium verrijken in geavanceerde centrifuges, zo meldt de NOS. Volgens de Iraanse regering heeft ze echter vreedzame bedoelingen met het verrijken van het uranium. Met de aankondiging legt Iran het nucleaire akkoord, dat onder de regering van voormalig VS-president Barack Obama werd geratificeerd, definitief naast zich neer.
Dat Iran de afspraken van het eerdere akkoord nu naast zich neer legt is niet vreemd: de Amerikaanse president Donald Trump kondigde enige tijd geleden het plotsklapse opzeggen van het nucleaire akkoord met Iran aan. De grap is echter dat het akkoord nog wel geldig is.
De VS hebben zich wel teruggetrokken, maar overige ondertekenaars niet zoals Frankrijk en de Europese Unie. Hierdoor is Iran gebonden zich aan de afspraken te houden, maar omdat tegelijkertijd alsnog economische sancties door de VS zijn ingevoerd, heeft Iran dus helemaal niets in handen: géén nucleaire ontwikkeling en evenmin economische groei door de verkoop van olie. De Iraanse president Hassan Rouhani verklaarde alle limieten op het nucleaire programma van Iran daarom op te heffen, zo meldt Reuters:

"The atomic energy organisation [of Iran] is ordered to immediately start whatever is needed in the field of research and development, and abandon all the commitments that were in place regarding research and development."

Iran verzocht de Europese Unie om economische steun vanwege de impact van de hernieuwde Amerikaanse sancties tegen de Iraanse economie. De EU wijst het verzoek echter af. Hierdoor voelt Iran zich nu 'genoodzaakt' te doen alsof het akkoord nooit is gesloten. De EU waarschuwde Iran vanwege de nieuwe stappen. Zo liet Carlos Martin Ruiz de Gordejuela van de Europese Commissie weten:

"And in this context, we urge Iran to reverse these steps and refrain from further measures that undermine the nuclear deal."

De Iraniërs zullen echter beweren dat éérst de economische sancties moeten worden opgeheven alvorens men het ontwikkelen van nucleaire technologie stopzet. Kortom: het kat en muis-spelletje zal nog wel even duren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten