Filmpje! Thierry Baudet (FVD) bespeelt de groenrechtse fluit: 'handelsverdrag CETA is slecht voor dierenwelzijn'

Filmpje! Thierry Baudet (FVD) bespeelt de groenrechtse fluit: 'handelsverdrag CETA is slecht voor dierenwelzijn'

Volgens Thierry Baudet (FVD) is de aanval op het referendum door Kajsa Ollongren deze week extra goed zichtbaar. Nu de regering voornemens is het CETA-handelsverdrag -tussen EU-lidstaten en Canada- door de Tweede Kamer te jagen steekt het verlies extra. De burger heeft namelijk geen invloed gehad op het verdrag. Volgens Baudet is dat een slecht teken omdat het CETA-verdrag 'geen rekening houdt met dierenwelzijn en verschillende voedselstandaarden'.

Met de nieuwe video van Forum voor Democratie speelt Baudet in op een nog zeldzaam gehoord instrument: de GroenRechtse fluit. Baudet maakt zich als conservatieve liberaal namelijk zorgen om voedselstandaarden en dierenwelzijn. Hoe dan!? De verklaring is simpel. Volgens Baudet is de uitwerking van het CETA-handelsakkoord negatief. Hij vindt dat de demonstranten die gisteren nabij het Binnenhof demonstreerden tegen CETA, met een levensgroot 'paard van Troje', daarom 'gehoord moeten worden'.

De vraag is echter hoe de burgerbevolking dan precies is betrokken bij het CETA-proces: nou niet dus. In tegenstelling tot het associatieverdrag met Oekraïne, waarover een (genegeerd) referendum werd gehouden is het CETA-verdrag niet voorgelegd aan burgers. Tevens wordt in het coalitieakkoord, gesloten tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, met géén woord gerept over het internationale handelsverdrag.

Kiezers weten dus eigenlijk niet welke wetgeving de regering tracht door te voeren. Dat kiezers misschien verontwaardigd zijn is geheel logisch: het 1.500 pagina's tellende document heeft immers betrekking op hen! Zij moeten leven onder de wetten die worden doorgevoerd. CETA is namelijk een supranationaal akkoord, gesloten tussen verschillende overheden, en heeft betrekking op burgers:

"Party-specific definitions
For the purposes of this Agreement, unless otherwise specified:
citizen means:
(a) for Canada, a natural person who is a citizen of Canada under Canadian legislation;
(b) for the European Union, a natural person holding the nationality of a Member State;"

Maar burger zijn dus nauwelijks betrokken geweest bij het CETA-proces. Sterker nog: het regeerakkoord maakt er niet eens melding van.

Verder is het opmerkelijk dat Baudet het woord 'handelsverdrag' gebruikt en niet 'vrijhandelsverdrag'. Maar als we goed nadenken begrijpen we waarom: de laatste is namelijk een paradox: handel vindt altijd plaats en het is pas wanneer wetgeving wordt ontwikkeld dat de vrijhandel wordt beperkt. Veel beter kan er dus worden gesproken over een 'handelsakkoord' want met vrijhandel heeft CETA he-le-maal niets van doen.

Lees meer over:
Thierry Baudet Referendum CETA

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties