Verbazingwekkend! Provinciale Staten van Drenthe 'verbaasd' over NAM-gaswinningsplan!

Geen categoriemrt 02 2019, 16:00
Gelukkig kwam het CDA direct met de uitzonderlijk intelligentie oproep dat de politiek 'moet samenwerken'. Net zoals op de kleuterschool het samenwerken voor het bouwen van zandkastelen benodigd is zo ook voor het leeghalen van de Drentse gasvelden, aldus het CDA. Want nu de Groningers moeilijk doen over de bevende en verzakkende bodem moet er een alternatief worden gezocht. En die heeft de NAM dan ook gevonden: Drenthe.
Dat de politiek 'verbaasd' is zoals op de website van RTV Drenthe te lezen valt, verbaast mij enigszins. Iedereen die een beetje zijn ogen open heeft anno 2019 weet, dat als de gaskraan in Groningen dicht gaat, de obligaties richting het buitenland niet zijn vervallen. En dus is het zoeken naar nieuwe plekjes om gas te boren. De PvdA stelt 'onaangenaam verrast' te zijn, maar dat zegt vooral veel over hun eigen gebrek aan visie dan over de gaswinning zelf.
Andere partijen zoals ChristenUnie en CDA staan sowieso niet per definitie afwijzend tegenover het plan. Zeker gezien hun reactie om 'samen te werken' en de melding dat ze nog met 'veel vragen' zitten. Lekker vaag, dat zeker. Afgelopen jaar werd in de Provinciale Staten van Drenthe nog een motie behandeld waarin stond dat het 'stopzetten van de gaswinning in Groningen niet mag betekenen dat in Drenthe meer wordt gewonnen', maar de NAM veegt toch haar billen af met zo'n motie.
Omdat de provinciale politici het al zien aankomen vragen ze de gedeputeerde staten om de Minister te verzoeken het plan een halt toe te roepen. Wat een grap. Als de geschiedenis ons iets leert dan is het wel dat de minister vooral het oor nijgt naar multinationals. En aangezien de NAM een staatsbedrijf is waar de minister in feite een aandeel in heeft gaat de provincie sowieso het onderspit delven.
Deze naïeve en laffe houding van de provinciale vertegenwoordigers zal dan ook tot niets leiden. Behalve dan dat er kan worden gelachen om hun 'harde werk' en 'intensieve samenwerking'. Wat zullen de bewoners rondom de gasvelden in Drenthe blij zijn met zulke toppers. Het enige wat de politici, daar in Assen, wellicht voor elkaar krijgen is het schrijven van een zoveelste motie.
Of op hun knietjes in Den Haag 'ja en amen' zeggen wanneer de minister hen toezeggingen beloofd, waarvan ze nu al weten dat die waarschijnlijk toch niet worden waargemaakt. Kijk maar eens naar Groningen. Tja. Wellicht is het helemaal niet zo gek om die Provinciale Staten gewoon te fuseren tot grote regio's. Want de amateurs die er nu huizen lijken niet te begrijpen in welk krachtenspel en binnen welke dynamiek zij werken.
Want als je over deze plannen van de NAM 'verbaasd' bent. Dat is pas verbazingwekkend!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten