Na veel kritiek van dierenliefhebbers zet Sea World een punt achter Orka-show

Geen categorienov 10 2015, 10:00
Na kritiek van de Amerikaanse overheid en dierenliefhebbers heeft Sea World in San Diego laten weten dat het niet langer Orka-shows zal laten zien.
Enige tijd geleden verscheen er een bijzonder indrukwekkende documentaire over de manier waarop Sea World aan zijn orka's komt, hoe die schitterende dieren vervolgens behandeld worden, en welke invloed dat vervolgens op hun psyche heeft. Deze documentaire heet Blackfish. Als je 'm nog niet gezien hebt, log dan in bij Netflix (aangenomen dat je een account hebt) en kijk de film vandaag nog. Het is echt hartverscheurend maar ook bijzonder verhelderend om te zien wat hun gevangenschap met orka's doet.
[caption id="attachment_123900" align="aligncenter" width="636"]Blackfish documentaire: Screenshot Blackfish documentaire: Screenshot[/caption]
Het gevolg van die documentaire? De druk op Sea World nam toe om op te houden met zijn Orka-shows. Die shows waren, zei men, weliswaar fantastisch om te zien, maar de orka's leden er zo onder dat het 't allemaal niet waard was.
Hoewel het even geduurd heeft blijkt de kritiek nu effectief te zijn. Sea World heeft namelijk weten dat het al dit soort shows vanaf nu geannuleerd heeft. De organisatie laat weten:

"Wij zijn niet afhankelijk van één soort show of van één diersoort. We luisteren naar onze gasten. Als bedrijf veranderen we continu. Dit hoort daarbij."

Dat klinkt natuurlijk geweldig mooi, maar Sea World meldt er niet bij dat deze veranderingen nooit doorgevoerd zouden zijn als critici Sea World niet de oorlog hadden verklaard. De enige reden dat diens orka's vanaf nu op enigszins respectabele wijze behandeld worden is dat klanten van Sea World en dierenliefhebbers in het algemeen in actie kwamen en zeiden: 'Niet meer. Dit kan niet. Het leed voor de dieren is te groot. Dit is onacceptabel.'
[caption id="attachment_123901" align="aligncenter" width="632"]Blackfish documentaire: Screenshot Blackfish documentaire: Screenshot[/caption]
Sea World verandert niet omdat het wil veranderen, maar omdat talloze mensen - zowel in Amerika als daarbuiten - duidelijk hebben gemaakt dat het zo niet kan; omdat zij zich verenigd hebben en samen in actie zijn gekomen.
Het bewijs maar weer eens dat wij als burgers heel veel voor elkaar kunnen krijgen als we onze krachten bundelen en ons gezamenlijk tegen onrecht verzetten; of het nou dieren of mensen betreft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten