Na vier stemrondes heeft de Tweede Kamer eindelijk een nieuwe voorzitter: Khadija Arib

Geen categoriejan 13 2016, 21:42
Het duurde even, maar de nieuwe Tweede Kamervoorzitter is bekend.
Na urenlang gesteggel is Khadija Arib (PvdA) de nieuwe Kamervoorzitter. De verkiezing had nog heel wat voeten in de aarde. Dat kon ook niet anders met maar liefst vier kandidaten, die ieder zichzelf moesten presenteren, en door andere Kamerleden werden ondervraagd. Dat nam de hele dag in beslag, en pas 's avonds om 18:55 uur begon de stemming.
Bij de uitslag bleek dat PvdA-kandidaat Khadija Arib 58 stemmen had gehaald, en ook Elias (40 stemmen, VVD) en Van Toorenburg (30 stemmen, CDA) kregen veel stemmen. Martin Bosma van de PVV kreeg er 16, en ook PvdA-kamerlid Vermeij, die geen officiële kandidaat was, kreeg twee stemmen – gênant voor Arib. Binnen haar eigen partij was gerommel, omdat meerdere PvdA'ers meenden dat Vermeij meer kans maakte dan Arib. Toch werd die laatste naar voren geschoven door de PvdA, maar twee kamerleden waren het daar dus niet meer eens.
Niemand had na de eerste ronde de benodigde meerderheid om direct voorzitter te worden, dus was er een tweede ronde nodig. Omdat ieder Kamerlid individueel met een briefje stemt, duurde dat behoorlijk lang. Pas om tien over acht 's avonds werd begonnen met het tellen van de stemmen van de tweede ronde. De uitslag daarvan was nauwelijks anders dan de eerste, met wat kleine verschillen. Er was dus een derde ronde nodig.
Naar de vierde en laatste ronde kunnen slechts twee kandidaten doorgaan, dus de derde ronde was bepalend. Die had wéér dezelfde uitslag. Uiteindelijk ging de strijd tussen Elias en Arib. Na uren vergaderen en vier stemmingsronde werd de PvdA'er de nieuwe voorzitter. De verkiezing van Arib is een novum: voor het eerst is de Tweede Kamervoorzitter niet in Nederland geboren. Arib heeft naast de Nederlandse, tevens de Marokkaanse nationaliteit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten