Nadat vrouwen in Saudi-Arabië auto mogen rijden, mogen ze nu ook in voetbalstadions

Nadat vrouwen in Saudi-Arabië auto mogen rijden, mogen ze nu ook in voetbalstadions

Hiep hiep hoera voor de vrouwen in Saudi-Arabië. Vanaf dit jaar mogen vrouwen niet alleen achter het stuur zitten, maar mogen ze ook nog eens voetbalstadions in om deze verheffende sport te aanschouwen.

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen vanaf vandaag sportwedstrijden bezoeken in stadions. In Riyad, Jeddah en Damman zijn stadions omgebouwd en hebben aparte ingangen gekregen voor vrouwen en families. Ook restaurants en andere faciliteiten in het stadion hebben aparte ruimtes gekregen voor vrouwelijk bezoek.

"Dat had wel eerder mogen gebeuren", vindt voetbaltrainer Adrie Koster. Hij werkte samen met Bert van Marwijk met het nationale elftal van Saudi-Arabië. "Of het stadion vol zal zitten met vrouwen weet ik niet. Maar er zullen zeker vrouwen zijn die er gebruik van gaan maken", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

De kroonprins van het land, Mohammed bin Salman, probeert al een tijdje het Arabische land een modern tintje te geven. Het land was het laatste land waar vrouwen geen auto mochten rijden en sinds kort zijn bioscoopzalen ook weer toegankelijk voor het vrouwelijk geslacht.

Zijn de sociale omstandigheden voor vrouwen in dit streng islamitische land nu goed? Nee, natuurlijk niet. Elke goede ontwikkeling moet echter aangemoedigd worden. Het is geen reden om te blijven schreeuwen tegen ze dat de positie van de vrouw schandalig is, soms moet je dit soort emanciperende besluiten toejuichen. In dit tempo is Saudi-Arabië over tien jaar weer een beetje bij. Het zou natuurlijk jammer zijn als wij dan over tien jaar weer een aantal stappen terug hebben gedaan.

Trouwens, naar mijn mening hebben vrouwen niet zo veel gemist, want ik vind voetbal verschrikkelijk, maar het is een heel mooi symbool voor de vrouwen in dit land en een goed teken voor de vrouwen in het Midden-Oosten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties