shutterstock 35037478

Naïef CBS viert feest wegens afgenomen jeugdcriminaliteit is, terwijl ernstige geweldsdelicten alleen maar toenemen

Geen categoriemei 31 2021, 16:00
De Monitor Jeugdcriminaliteit van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie brengt ogenschijnlijk goed nieuws: "De jeugdcriminaliteit is in de periode 2015 tot 2021 afgenomen vergeleken met de vijftien jaren daarvoor." Wel jammer dat ernstige geweldsdelicten door minderjarigen nog steeds toeneemt.
Het CBS gooit alle cijfers op één hoop waardoor het qua jeugdcriminaliteit steeds beter lijkt te gaan in Nederland. Dat meldt Nu.nl. Er klopt alleen geen ene zak van. Het CBS erkent zelf wel "opvallende uitzonderingen" - wapenincidenten, (pogingen tot) doodslag en andere ernstige geweldsmisdrijven - onder de misdadige jongeren, maar ze richten zich dus liever op het 'goede' nieuws dat er minder jeugdige tasjesdieven zijn opgepakt. Jottem!
Er wordt door het CBS nergens ook maar een greintje context aangebracht die deze algemene daling zou kunnen verklaren. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de politie de afgelopen jaren flink is uitgekleed en omkomt in het werk. Zij hebben de capaciteit niet om jongeren te arresteren voor lichte vergrijpen en aangiftes worden vaak genoeg niet opgenomen. De misdaad is dan wel gepleegd maar zie je in de cijfers niet terug. Wat je wél terugziet is het feit dat de politie meer nadruk is gaan leggen op zware misdaden.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het CBS kan wel doen alsof ze alleen de cijfers presenteren, maar dit zijn niet de getallen waar iemand ook maar een bal om geeft. Hartstikke leuk dat er minder jongeren worden opgepakt voor kwajongensstreken en zakkenrollen, maar wie boeit dat nog als er steeds meer minderjarigen over zijn gegaan op geweld en (vuur-)wapens zijn gaan gebruiken? Dáár zou de nadruk op moeten liggen, maar het CBS ziet dat waarschijnlijk als een te negatief beeld, terwijl het dichter bij de waarheid zit dan hoe zij deze informatie hebben gepresenteerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten