Naïeve Europese Unie steunt kapotgeschoten Jemen met 323 miljoen euro

Geen categorienov 06 2018, 15:00
Jemen wordt sinds 2015 al gesteund door de EU met humanitaire hulp. Sinds 2015 heeft de EU al zo'n 323 miljoen euro gespendeerd, inclusief het nieuwste hulppakket van 90 miljoen voor hongersnood. Dat meldt De Telegraaf.
Jemen heeft al enige tijd te maken met een burgeroorlog. Deze oorlog vindt haar oorsprong in 2004 toen een leider van een minderheid (Houthi's) in opstand kwam tegen de regering. De Jemenitische regering zou de sjiitische minderheid onderdrukken. Deze sjiitische minderheid kreeg steun van Iran en in 2009 had de Jemenitische overheid er schoon genoeg van en startte een tegenoffensief.
Jemen is daarmee binnen de kortste keren verwikkeld geraakt in een zogeheten 'proxy-oorlog', een oorlog waar twee vijanden elkaar via steun aan andere groeperingen bevechten. De Jemenitische overheid wordt gesteund door Saudi-Arabië en de Verenigde Staten. De sjiitische Houthi-rebellen door Iran.
Door de duur van het conflict en de afzetting van de vorige president tijdens de Arabische Lente, zijn er afsplitsingen ontstaan of nieuwe groepen bij gekomen, waaronder Al Qaida, IS en lokale bewegingen. De nieuwe regering, die als enige mee mochten doen aan de verkiezingen, kreeg 99,80 procent van de stemmen én werd door zo'n beetje alle landen direct erkend. Één grote clusterfuck dus.
De EU ziet dit allemaal gebeuren en vindt oorlog natuurlijk heel erg, dus steunen ze het ene humanitaire project na het andere. In totaal is er al zo'n 323 miljoen euro die kant uit gestuurd terwijl men elkaar nog naar de keel grijpt. Blokkades, oorlogsmisdaden en bombardementen op ziekenhuizen lijken de grootste oorzaak van deze humanitaire ramp. Men kan er dus wel vanuit gaan dat die 323 miljoen een druppel op een gloeiende plaat is, terwijl de plaat óók nog eens steeds harder begint te gloeien.
De EU roept dan ook op tot een wapenstilstand en vooral niet te schieten op de hulpdiensten. Ik heb sterk m'n vraagtekens bij of iemand daar gehoor aan zal geven. Als ik mijn tegenstander zojuist heb verwond, die gisteren nog mijn maat heeft neergeschoten, en ik zie medische hulp zijn kant uit vliegen? Ik kan me prima voorstellen dat ik die medische hulp óók zou beschieten. De EU komt wat mij betreft dan ook ontzéttend naïef over op het moment.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten