Nationaal-populisten gaan keihard onderuit in Alabama

Geen categoriedec 13 2017, 8:00
Steve Bannon en Donald Trump hebben op epische wijze verloren.
Alabama is één van de meest 'rode' (wat betekent: hardcore Republikeins) staten van Amerika. Als Democraat is het tegenwoordig bijna onmogelijk om te winnen in die staat. Een Republikein roept één keer 'God' en klaar, de overwinning is binnen.
Toch zijn de nationaal-populisten erin geslaagd om de senaatszetel voor Alabama kwijt te raken. Gisteren verloor Roy Moore namelijk op epische wijze van zijn Democratische rivaal Doug Jones. Jones gelooft in alles waar de gemiddelde Alabaman een hekel aan heeft: abortus, hogere belastingen, politieke correctheid.
Hoe hij dan toch kon winnen? Simpel: Roy Moore werd er door weet-ik-hoeveel vrouwen van beschuldigd dat hij een pedofiel is. Dan heb ik het niet over één vrouw en één beschuldiging, maar over meerdere. Hoewel er in minstens één geval sprake was van een vrouw die informatie had vervalst waren de meeste verklaringen van de vrouwen wel degelijk geloofwaardig.
De top van de Republikeinse Partij distantieerde zich van Moore. Nationaal-populisten als Steve Bannon (van Breitbart.com) en Donald Trump zelf deden dat niet. Sterker nog, zij kozen er juist voor om hem gepassioneerd te verdedigen en de vrouwen in kwestie massaal aan de schandpaal te nagelen. Ze hoopten ongetwijfeld dat dit voldoende zou zijn om Moore de overwinning te brengen.
https://twitter.com/MikevdGalienUS/status/940816184336879616
https://twitter.com/MikevdGalienUS/status/940816882512400384
Nou, dat liep dus even anders. Moore verloor. Ja, dat komt deels doordat hij ondermijnd werd door zijn eigen partij, maar ook -- en vooral -- omdat veel inwoners van Alabama de beschuldigingen van de vrouwen wel degelijk serieus namen.
Moore heeft ondertussen laten weten dat hij de strijd nog niet opgeeft, dat hij wil dat de stemmen herteld worden. Ik begrijp dat wel in zoverre dat het wel heel erg close was en hij natuurlijk zekerheid wil, maar de harde waarheid is dat als het zo close is in Alabama je je als Republikeinse kandidaat kapot moet schamen. Zelfs als je de verkiezing bij nader inzien met 0,1% verschil won heb je eigenlijk verloren.
In plaats van een grote mond te hebben en 'door te gaan' met zijn 'gevecht' doet Moore er verstandig aan om met zichzelf in het reine te komen én om Republikeinse kiezers zijn excuses aan te bieden voor deze enorme faalactie van hem. Want dat was het.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten