NAVO roept op tot verzoening na Russische aanval op Oekraïense marine

NAVO roept op tot verzoening na Russische aanval op Oekraïense marine

De Oekraïense marine beweert dat Russische strijdkrachten het vuur hebben geopend op haar schepen op de Zwarte Zee. Dit zou op 25 november zijn gebeurd in de omgeving van de Krim waarbij twee oorlogsschepen werden geraakt en verschillende anderen in beslag werden genomen door de Russen. Kyiv's vloot irriteerde de Russen door de Zee van Azov op te varen. Om daar te komen moest de Oekraïense marine eerst door een smalle vaargang varen, zo ver kwam het niet door een Russische blokkade. Nu zegt Kyiv dat haar schepen zijn beschoten door de Russische marine.

Volgens de Russische Minister van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova maakt Kyiv gebruik van gangstertactieken. Dit omdat de Russische geheime dienst (FSB) beweert dat de vaart van de Oekraïense schepen illegaal was en dat de schepen zich bevonden in de territoriale water van Rusland. Deze acties laten zien dat sinds de annexatie van de Krim, de Russen ook de Zee van Azov zien als hun eigen wateren. De tijd dat Kyiv ongestoord een rondje om de Krim kon varen is dan ook lang voorbij. Volgens Rusland waren het dus de anderen, die provocerend de wateren binnenvoeren en dus logischerwijs werden weggejaagd.

De Oekraïense zeemacht was zo incompetent om het gebeuren blijkbaar te onderschatten en recht op een blokkade af te varen waardoor ze te dicht in de buurt kwamen van de Russen. Kyiv beweert namelijk dat zelfs twee artillerieschepen door de Russen zijn overgenomen. Zo zei de president Poroshenko: "Russische speciale eenheden hebben een aantal schepen overgenomen". Daarna riep de president het oorlogskabinet bijeen om de volgende stappen te bespreken. Aan de voorkant van de Russische ambassade in Kyiv zijn demonstraties uitgebroken tegen de handelswijze van Moskou.

Juridisch gezien hebben de schepen van Kyiv ook gewoon een reden het kanaal en de zee van Azov binnen te varen. Aan de oostkant van de Krim ligt nog steeds de Oekraïense kust. En ondanks dat de Russen 70% van de omgeving rondom de zee in handen hebben heeft Kyiv zeker recht om er binnen te varen. Of het handig was, dat lijkt van niet. Getuige het verlies van meerdere schepen. De NAVO heeft ondertussen laten weten deze acties niet te tolereren en roept op tot de-escalatie. Volgens de NAVO is de opbouw van Russische troepen rondom de Krim een risico voor de vrede.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties